Abonnementsartikel

Mange af os går i disse dage rundt og glæder os over sommeren, der tilsyneladende aldrig vil nå til ende. Men er man hesteejer, så skal man være yderst varsom i disse dage.

Alt tegner til, at i år bliver et såkaldt oldenår. Den lange, varme sommer er medvirkende til, at egetræerne sætter rekordmange agern, og netop i disse dage drysser tusindvis af agern ned på jorden, hvor de ligger klar til forbipasserende heste eller kvæg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Problemet er bare, at de er smadder giftige for heste.

Her er symptomerne

Bladene og agern indeholder garvesyre, som omdannes i tarmen til pyrogallol. Dette kan give risiko for og nyresvigt, og sygdommen kræver akut dyrlægebehandling.

- Derfor skal du som heste eller kvæg-ejer være opmærksom på symptomerne på forgiftning, siger dyrlæge Kathrine Pilegaard fra dyrepraksis Pilegaard i Broager i Sønderjylland til DR.

Symptomerne du skal holde øje med er mangel på appetit, forstoppelse/kolik og blod i afføringen. Og dyrlægen understreger, at der er tale om en alvorlig risiko for hesten.

- De kan dø af dem, hvis man ikke sætter gang i en behandling. Man kan ikke kurere det, men man kan lave symptomatisk behandling for det. Det vil sige, man giver noget væskebehandling, så man sætter væske ind for ligesom at prøve at neutralisere denne forgiftning, fortæller hun til DR.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Gennemgå din ejendom

Så det bedste råd til alle hesteejere her i efterårsferien er at bruge et par timer på at gennemgå ens ejendom og marker for egetræer. Finder du agern skal de fjernes, og måske vil det være en god idé at fælde træet, hvis dine heste fortsat skal gå i området.