Abonnementsartikel

Det er en stærk elmotor med ekstra moment, som ifølge producenten Linddana gør firmaets nye flishugger TP 175 Mobil E til et produktivt og miljøvenligt valg. Den nye flishugger har 0 procent CO2-udledning, ingen NOx og ingen partikler, og samtidig er elmotorens lydniveau markant lavere end en benzin-/dieselmotors.

Og ikke nok med det, men der er faktisk tale om en maskine, der er så unik, at den allerede har fået en fransk innovationspris.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er verdens første batteridrevne flishugger, fortæller administrerende direktør hos Linddana, Hans Anker Holm.

- Vi havde den med på Agritechnica sidste år for lige at se, hvad markedet sagde til den, og der var folk helt vilde med den. Derfor gik vi i gang med at producere maskinen.

Batteriudfordringer

Som altid når man kaster sig ind på nye boldbaner, så er der udfordringer i vente.

- Vi havde lidt udfordringer, fordi vi jo skulle op på 96 Volt, da vi har brug for så meget kraft, men det fik vi løst, siger Hans Anker Holm, der har maskinen med på årets Agromek i Herning den 27. - 30. november.

Lithium-ion teknologiens udvikling betyder, at batteridrevne maskiner nu kan matche de motordrevne i kraft og ydelse, og den nye elektriske flishugger kan da også klare en trædiameter på 175 millimeter og producerer op til 6 m3 træflis i timen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lang driftstid

Den nye flishuggers 96 volt LMC-elmotor yder 30 HK og har med et moment på 85 Nm et solidt kraftoverskud. Lithium-ion batteripakkens kapacitet på 150 Ah sikrer cirka to timers arbejde med roterende valser - og op til 4 timer, hvis der samtidig lades med kabel fra et 230 eller 380 volt stik.

Der er 5 års garanti på batterierne.

El-maskinen er en skivehugger med TP Opticut-systemet, der har to knive og 60 centimeter rotorskive. På grund af elmotoren er støjniveauet begrænset, og omkostningerne til drift og vedligeholdelse er lave.

Kompakt og let at transportere

TP 175 Mobil E vejer under 750 kilo og kan derfor transporteres med almindeligt kørekort. Med det højdejusterbare udkastrør og den sammenklappelige tragt er flishuggeren kompakt under såvel transport som opbevaring.

Som nævnt har Linddana maskinen med på årets Agromek, og den er til salg per 1, januar 2019.