De 17 nominerede herregårde er alle fredede og repræsenterer cremen af vores fælles kulturarv. Her er ikke blot tale om steder med prangende hovedbygninger, men også områder med voldgrave, parker og historiske driftsbygninger.
De fleste af disse steder er i dag helt eller delvist åbne for offentligheden og bruges blandt andet til konferencer, bryllupper, teater og koncerter. Det skyldes blandt andet, at udgifter til vedligeholdelse af bygninger kræver flere indtægter end det, der eksempelvis kan skaffes fra land- og skovbrug.
En del af lokalmiljøet
Hos Sektionen for Større Jorbrug, Landbrug og Fødevarer, glæder man sig over konkurrencen. Det skriver Historiske Huse.
- Vi er glade for, at der med denne konkurrence sættes fokus på herregårdene og det potentiale, der ligger i forhold til turisme og lokal udvikling. Vi ønsker, at herregårdene generelt skal være en aktiv del af lokalmiljøet. Sådan har de jo også fungeret gennem historien. Med en konkurrence som denne hylder vi det arbejde, som herregårdsejerne hver dag gør for at passe på bygningerne og herregårdsmiljøerne. Arbejde som er til glæde for os alle, udtaler Nicolas de Bertouch-Lehn, som er medlem af Herregårdsudvalget hos Sektionen for Større Landbrug.
Fire eksperter havde til ophave at udvælge de 17 endelige kandidater, og vinderen offentliggøres mandag den 5. november.
Hvis du har lyst til at afgive dit bud på Danmarks smukkeste herregård, kan du afgive din stemme her.