Abonnementsartikel

I en skov med gamle løvtræer på Midtfyn lever et sjældent lille dyr med navnet stellas mosskorpion eller på latin, Anthrenochernes stellae.

Dyret er en fjern slægtning til de rigtige skorpioner, men mosskorpionen mangler skorpionens karakteristiske hale med giftbrod. Stellas mosskorpion bliver højt 2,5 millimeter lang og er ganske ufarlig for mennesker.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lever i træer

Det var en privat naturinteresseret mand, der i september kontaktede Miljøstyrelsen om hans fund af mosskorpionen.

- Stellas mosskorpioner er kendt for ikke at sprede sig ret meget, så den har nok hele tiden været i området uden at blive opdaget. Stellas mosskorpionen lever ofte højt oppe i gamle træer, og der kan de nemt leve skjult, siger biolog Jesper Vagn Christensen fra Miljøstyrelsen.

Stellas mosskorpion lever i trøsket træ i gamle løvtræer som eg og bøg, og gerne i træer, der står lidt for sig selv, så solen kan komme til at skinne på dem. Den slags levesteder er ret sjældne, og det er hovedårsagen til at stellas mosskorpion også er sjælden.

Stellas mosskorpions levesteder skal beskyttes og bevares, da arten er beskyttet af EU's Habitatdirektiv. Miljøstyrelsen vil fremover overvåge mosskorpionens levesteder på Fyn.