Abonnementsartikel

Når man kommer udenfor de større byer og ud på landet, er der mange herhjemme, der har nem adgang til træ. Og hvis man tilhører den voksende grupper af beboere, der har valgt at investere i en flishugger, så har man nu chancen for på en billig måde at få både strøm og varme til ejendommen. Med andre ord kan man blive selvforsynende på en nem måde.

Det er i hvert fald tanken bag det nye kraftvarmeanlæg til produktion af el og varme, som kommer fra Hargassner Danmark. Anlægget er helt nyt, og det har fået en guldstjerne på årets Agromek.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Anlægget leveres modulopbygget fra fabrikken. Det kommer med to færdigbyggede moduler; en til forgasning af træet og en anden til produktion af el og varme med en forbrændingsmotor.

- Den er lavet, så man kan koble den direkte på el-nettet. I forbrændingsenheden laver vi en gassifisering, og gassen bliver så kørt ud af kedlen gennem et filtersystem, hvor gasserne bliver renset. Udstødningsgassen bliver så brændt af i en 4-cylindret Kubota-motor, der trækker en 20 kilowatt generator til strøm, fortæller Bent Christensen, ejer af Hargassner Danmark.

På vandsiden bliver forbrændingsenheden og motorenheden koblet sammen, så anlægget kan producere 60 kilowatt varme.

Minimalt pladsbehov

Elnyttevirkningen er på cirka 25 procent af energiproduktionen, og den samlede energivirkning i forhold til den indfyrede energimængde ligger på op til 93 procent.

Det nye ved anlægget fra Hargassner Danmark er ifølge Bent Christensen særligt dets modulopbygning og det minimale behov for plads - og så selvfølgelig muligheden for at producere strøm også.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge Hargassner svarer installering og montering af anlægget i omfang til et tilsvarende kedelanlæg til flis. Det vil sige, at den fylder 2,5 kvadratmeter gulvplads. Hargassner Danmark er på stand E 4040.