Abonnementsartikel

Når efteråret melder sin ankomst, rapporterer både politiet og forsikringsselskaberne om flere bortløbne dyr. Det bliver nemlig sværere for dyrene at finde føde på markerne i efterårsmånederne. Græsset gror ikke så meget mere, og dyrene går derfor helt ud til hegnet for at nå planterne på den anden side.

- Det er et problem, vi ser hvert eneste år på denne tid, og de bortløbne dyr bevæger sig desværre rundt på vejene. Derfor er det et problem, man skal tage alvorligt. Det kan betyde en alvorlig ulykke at ramme et stort dyr på vejen, ikke mindst, hvis man kører stærkt og ikke når at bremse, siger Svend-Anker Worm fra Topdanmark Forsikring.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Græsset er grønnere...

Der er mere end én fornuftig forklaring på, hvorfor dyrene særligt stikker af i efteråret.

- For det første handler det om, at det er blevet køligere i vejret, og derfor får kreaturerne en tykkere vinterpels, som gør, at de bliver langt mindre følsomme over for stød. Derfor er det vigtigt, at man sikrer sig, at der er ordentlig strøm i hegnet, og at der ikke er græs og andet grønt, som er vokset op og har lavet jordforbindelse,siger Svend-Anker Worm.

- For det andet handler det også om, at dyrene begynder at søge efter mere føde. Der mangler ikke nødvendigvis græs, men det, der er tilbage, er ofte meget vådt og kedeligt, og så søger dyrene uden for folden og leder efter noget bedre, siger han, og opfordrer til, at man sikrer sig, at der er nok foder inde på folden.

Vigtigt med den bedste indhegning

For at undgå løbske dyr og de skader, som det kan medføre, har det en stor betydning, at man sikrer sig, at indhegningen er i orden.

- Der er desværre alt for mange tilfælde, hvor hegnet ud mod en trafikeret vej ikke er godt nok. Det bedste er et fast hegn med lægter eller et kraftigt nethegn - begge suppleret med eltråde. Det er også vigtigt, at strømmen er tilstrækkelig høj længst ude i folden, siger Svend-Anker Worm, og opfordrer til, at man måler spændingen med et voltmeter, der altid skal vise mindst 3.000 volt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Selvom der kun er kort tid, til at dyrene skal ind, er det en god ide at gå hegnene igennem og sørge for, at tråden er stram, samt at der ikke er knuder eller dårlige samlinger.

Ansvarsforsikringen dækker ikke alt

Hos forsikringsselskaberne er det tydeligt at mærke, at højsæsonen for vildfarne dyr er påbegyndt.

- Der er ingen tvivl om, at vi får langt flere henvendelser, som omhandler løbske dyr, på denne tid af året. Ansvarsforsikringen dækker skader forårsaget af dyrene, uanset om hegnet er i orden eller ej. Man skal dog som landmand selv indfange dyrene, samt selv betale regningen, hvis et firma indfanger dem for politiet, fortæller Svend-Anker Worm.

Såfremt dyrene løber ud på en vej og er skyld i et færdselsuheld eller ødelægger andre ting, skal man kunne bevise, at hegnet var vedligeholdt og i god stand. Hegnets tilstand har dog ingen betydning, hvis et dyr har trampet på naboens afgrøder. Så er der nemlig altid erstatningspligt i henhold til reglerne i lov om mark og vejfred.

- Hvis eksempelvis en flok kvier er løbet ind i naboens have og har ødelagt plæne og havemøbler, så bliver plænen altid erstattet, fordi den regnes som en afgrøde. Hvad angår haveinventaret afhænger det af hegnet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvis man har heste, skal man altid have en lovpligtig ansvarsforsikring, der dækker alle de skader, som disse dyr kan være årsag til siger Svend-Anker Worm, og konkluderer, at man bør tilse både hegn og dyr grundigt - særligt i efteråret.