Abonnementsartikel

Det er ikke nogen hemmelighed, at vejr, vind og miljø slider på et hustag og udfordrer tagets levetid betydeligt. Det kan derfor være en god investering at renovere sit tag med tagmaling som - udover at give taget et kosmetisk løft - forlænger tagets holdbarhed.

- Folk kan være hurtige til at skifte tagplader ud, selvom de egentlig er i fin stand. Mange husejere kan nemt blive snydt af, at deres tag ser slidt, snavset og gammelt ud. Men taget er ikke nødvendivis så nedbrudt, at det trænger til udskiftning, forklarer Jakob Matthiasen, der er Area Sales Manager hos tagmaling- og imprægneringsproducenten Iso Paint og bruger en stor del af sin tid på at rådgive tagmalerfirmaer og husejere om, hvordan slidte tage bedst muligt får tilført nyt liv.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I mange tilfælde kan man nøjes med en professionel tagmaling. Tagmaling bidrager med meget mere end et flot kosmetisk udtryk. Taget får opbygget en ny og slidstærk overflade, som beskytter tagpladerne, så de ikke slides direkte, siger han.

Farvel til alger og mos

Ud over en opfriskning af husets udseende betyder et nymalet tag endvidere, at alger og mos får sværere ved at finde grobund. Samtidig flytter man den uundgåelige nedslidning fra vejr og vind fra tagpladerne og ud i malingen, som oftest kan fornyes igen.

- Mos og alger transporterer fugt ind under pladerne, som kan skade tagkonstruktionen og forårsage frostsprængninger og ødelagte plader. Det kan dog forhindres med en professionel tagbehandling, rensning og maling af taget, siger Jakob Matthiasen og påpeger, at tagets holdbarhed bedst forlænges ved at vedligeholde det løbende.

- Det er ikke nok at male sit tag og så tro, at det forbliver i god stand for altid. Malingen gør selvfølgelig, at mos og alger ikke blomstrer ligeså nemt, men det forekommer stadig. Derfor er det en god ide at få en vedligeholdelsesaftale med en fagmand, så tagfladen kan forblive ren og pæn. Det kræver ikke meget mere end, at taget vedligeholdes en gang hvert eller hvert andet år, forklarer Area Sales Manageren

Tag en tagmaler med på råd

En professionel tagmaling kan således være svaret, hvis du ønsker dig et robust og vandafvisende tag, der effektivt beskytter mod nedbrydning fra det våde danske vejr. I den forbindelse anbefaler Jakob Matthiasen, at man som boligejer tager en professionel tagmaler med på råd, inden taget får en makeover.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Ved at få kompetent rådgivning på banen fra starten får man en vurdering af, hvilken malebehandling der vil give det bedste resultat, forklarer Jakob Matthiasen og tilføjer:

- En seriøs tagmaler vil også sige fra, hvis det ikke er en en god idé at få taget malebehandlet. Er tagpladerne for eksempel revnede, opbulede og porøse, kan det ikke anbefales at få taget renset og malet, da det ikke vil give levetidsforlængelse til taget.

Renoveret tag - 11 år senere

I foråret 2007 stod boligejer Ina Lyngsø fra Vejle overfor en gennemgribende renovering af sit hus. Men i stedet for at udskifte husets tag blev hun af en professionel tagmaler rådet til at få renset og malet sit eternit tag fra 1964.

- Inden renoveringen gik i gang, blev der kun skiftet et par tagrygninger og fjernet seks lysplader på taget. Men vi blev forsikret om, at taget ville holde i mange år med den rigtige vedligeholdelse, forklarer Ina Lyngsø.

Husets tag blev derfor primet og malet to gange med sort Isonit-maling fra Iso Paint. En beslutning som Ina Lyngsø stadig glæder sig over.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er i dag 11 år siden, at vores tag blev renset og malet. Og det har vist sig at være en rigtig god beslutning. Taget har holdt ligeså godt som naboernes, der valgte at skifte deres tag i stedet for at få det renoveret. Og så sparede vi endda en masse penge på at få taget renoveret fremfor at udskifte det, lyder det fra Ina Lyngsø, som efterfølgende har sørget for at indgå vedligeholdelsesaftale med den virksomhed, der udførte tagrenoveringen.