Abonnementsartikel

Slots- og Kulturstyrelsen, der til daglig forvalter Gråsten Slot og Slotshave, er nu gået sammen med Sønderborg Kommune om at genåbne den kongelige køkkenhave.

Målet er en aktiv og åben køkkenhave ved slottet, hvor man kan komme til at opleve årets gang i et kongeligt gartneri. Samtidig er der indgået en aftale med Sønderborg Kommunes socialpsykiatriske beskæftigelsestilbud "Væksthuset", der i fremtiden vil stå for en stor del af den udvidede drift projektet i samarbejde med styrelsens gartnere og medarbejdere. Borgmester Erik Lauritzen (S) siger:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Gråsten Slot har i mange år været en vigtig turistattraktion for Gråsten By og Sønderborg Kommune. Med "Den Kongelige Køkkenhave" kan vi formidle den særlige sønderjyske kultur og historie og dermed give turismen i Sønderborg Kommune et løft. Samtidig er det en fantastisk mulighed for at skabe et tilbud til borgere i socialpsykiatrien, så de kan være en del af en reel arbejdsplads og have en meningsfyldt hverdag, erklærer han.

Prisskilt på millioner

Kommune og styrelse bidrager med cirka halvdelen af pengene til projektet. Sammenlagt 10,6 millioner kroner. Bitten og Mads Clausens Fond (Danfoss) smider 7,7 millioner kroner, mens Aage og Johanne Louis-Hansens Fond (Coloplast) sætter fem millioner kroner af til projektet. Knap to millioner strømmer fra fire andre fonde - og der er nok at gøre.

Gartnerbygningen skal ombygges til et velkomsthus, så der bliver plads til café og gårdbutik. Der skal opføres et paradehus og en vinterhave, hvor der indrettes undervisnings- og selskabslokaler og forskellige facilitetsrum til medarbejdere.

Store dele af den oprindelige køkkenhave skal desuden genskabes, da kun en femtedel af det 7.500 kvadratmeter store område i dag er dyrket, og derudover skal der skabes bedre trafikforhold og parkeringsmuligheder ved slotshaven.

Arbejdet med projektet går i gang snarest, så bygninger, udvidelse af køkkenhave og anlæg af frugthave kan stå klar i foråret 2020. Det forventes, at Den Kongelige Køkkenhave kan indvies i sommeren 2020.