Abonnementsartikel

Fra Exide Technologies, der er producent af blybatterier til alle former for køretøjer, blandt andet traktorer, gravemaskiner og frontlæssere, har vi modtaget en række enkle tips til klargøring og vedligeholdelse af disse maskiners startbatteri, så det klarer vinteren bedst muligt.

- Der findes ingen nøjagtige tal på, hvor mange startbatterier, der unødigt går i stykker, når traktorer og lignende maskiner ikke har været i brug i længere tid, men der er tale om et betydeligt antal. I langt de fleste tilfælde skyldes det, at batteriet ganske enkelt er "gået i glemmebogen" og ikke er blevet vedligeholdt, som det skulle, siger Viktor Ekermo, Product Manager hos Exide Technologies Norden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dyrt i kroner og øre

Der er flere gode grunde til at give startbatteriet lidt ekstra opmærksomhed, når en landbrugs- eller en entreprenørmaskine ikke skal anvendes i længere tid. Det er både dyrt i kroner og øre og dårligt for miljøet at lade et batteri blive ødelagt i utide, og det kræver også både tid og energi, der kunne have været brugt på anden vis.

- For at mindske ressourcespildet vil vi gerne give nogle enkle tips til at forebygge problemer med batteriet, siger Viktor Ekermo:

Syv gode tips til batteriet

Kobl batteriet fra det elektriske system, hvis maskinen ikke skal anvendes i længere tid.

Tør batteriet af med en fugtig klud, hold det rent og smør polerne med fedt for at minimere risikoen for oxidering.

Lad batteriet helt op, hvis maskinen ikke skal anvendes i længere tid.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Opbevar batteriet tørt og køligt. Dets selvafladning er mindre, jo lavere temperaturen er. Batteriet må dog ikke opbevares ved minusgrader.

Foretag vedligeholdelsesladning af batteriet én eller et par gange under opbevaringen, hvis det ikke anvendes hele året rundt. Sørg for at bruge en moderne kvalitetslader, der lader batteriet helt op, men dog uden at det overlades. Husk at bruge en lader, der passer til det pågældende batteri.

Fuld ladning af batteriet med en ekstern, moderne lader fra tid til anden, selv i perioder, hvor maskinen er i brug, forlænger batteriets levetid og sikrer problemfri drift.

Sørg for, at batteriet sidder helt fast, så det ikke kan bevæge sig. Et batteri, der sidder løst, vil især belaste kabeltilslutninger og poler.