Abonnementsartikel

Det er ikke kun i bilernes verden, at elektriske løsninger vinder mere og mere frem. Indenfor læssemaskiner er de elektriske muligheder også blevet mere udbredte, og det kan mærkes på Agromek 2018, der finder sted den 27. - 30. november i Herning.

Siden Weidemann i 2013 for første gang løftede sløret for en minilæsser med el-drift, er flere og flere producenter siden kommet på banen med lignende koncepter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Manitou og Farasin teleskoplæssere har vist løsninger med hel eller delvis el-drift, og på Agromek kan MultiOne og Schäffer også vise deres bud på elektrisk drevede læssemaskiner.

Tysk lithium-ion batteri

På standen hos Helms TMT-Centeret viser man den nye Schäffer 23e. Det er den første minilæsser med lithium-ion batteri hos Schäffer. Maskinen kører op til 20 kilometer i timen, og er udstyret med to elektromotorer.

Den ene el-motor står for den trækkraft, der skal bruges til kørsel, så den aktiveres kun, når maskinen skal køre. Den trækker direkte ind i transmissionen, og går som andre ikke ind i en hydrostaten.

Den anden el-motor aktiveres, når man bruger arbejdshydraulikken. Det vil sige, at når læsseren kører på vejen eller mellem arbejdsopgaver, bliver der ikke brugt el fra batteriet til at pumpe olie rundt i arbejdshydraulikken. Derved sparer den på energien, så den kan køre længere på en opladning.

Knap 5 timers arbejde

MultiOne EZ vil også være at finde på Agromek hos HCP, og her er der også tale om en nyudviklet minilæsser med elektrisk drift.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Maskinen er udstyret med 16,5 kW batterikapacitet i motorrummet, og er også udstyret med to el-motorer:

En på 6 kW til fremdrift og en anden med 2,5 kW til selve teleskoparmen og de hydrauliske udtag. Et andet vigtigt element er en helt ny pumpeteknologi til transmissionen. Den udnytter op til 97 procent af elmotorens effekt. Samlet set resulterer det i 4½-5 timers uafbrudt arbejdstid på et fuldt opladet batteri.

- Den elektriske drift resulterer i mindre støj, ingen ildelugtende og miljøskadelig udstødning og lavere serviceomkostninger - og det vil helt sikkert tiltrække kommuner, boligforeninger og firmaer, der er meget bevidste om deres grønne profil, fortæller Tommy Kærgaard, produktspecialist hos HCP, som tror på, at kunderne vil tage den nye teknologi til sig.

Samme stabilitet

Hos Stemas, som er den danske importør af Weidemann, er det ikke første gang, at man har en elektrisk minilæsser med på Agromek.

Tilbage i 2014 viste man for første gang eHoftrac-maskinen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med en fornuftig placering af det 400 kilo tunge batteri opnår maskinen samme stabilitet og vippelast som ved de traditionelle maskiner i 1160-serien. Afhængigt af anvendelsesformål kan det udskiftelige blybatteri med en batterispænding på 48 Volt og 240 Ah køre i to til fire arbejdstimer på en opladning. Opladningstiden er ifølge producenten seks til otte timer.