Abonnementsartikel

Dansk kvægavl klarer sig godt i den internationale konkurrence, og det vil også kunne mærkes på Agromek, Nordeuropas største samlede landbrugsmesse, hvor kvægudstillingen forventer mange besøgende - og herunder mange fra udlandet.

- Agromek er et rigtig godt udstillingsvindue for vores eksport af levende dyr og af kvæggenetik, siger Lisbet Holm, rådgivningschef i kvægavlsforeningen Viking Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi får besøg af en gruppe fra Rusland, som har planer om at etablere en stor kvægbedrift med i første omgang 5-7.000 dyr. Russerne overvejer opkøb af levende kvæg til deres nye bedrift, og desuden vil de kigge på management- og staldsystemer, fortæller Lisbet Holm.

Der er tale om et genbesøg, for repræsentanter for Viking Danmark har for få uger siden besøgt den samme gruppe i Rusland.

Foruden Agromek skal russerne besøge fem større mælkeproducenter.

- Om det munder ud i en aftale om eksport af levende kvæg og kvæggenetik må tiden vise, siger Lisbet Holm.

Kvægudstillingen på Agromek har på forhånd aftalt besøg af cirka 130 udenlandske gæster fra 18 lande, herunder fra Australien, Chile og Zimbabwe. Desuden bliver der besøg af 35 svenske kvægfolk, der udover Agromek skal se på staldindretning hos mælkeproducenter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Danmarks bedste kvæg

Både de danske og udenlandske gæster kommer for at se det ypperste blandt Danmarks malkekøer og kødkvæg, og der bliver endnu flere at se på i år end sædvanligt.

- Gennem alle dagene har vi en fast udstilling med omkring 50 køer og tyre af forskellige racer. Om onsdagen den 28. november har vi dyrskue for malkekvæg. Der er tilmeldt 230 køer fordelt på 150 Holstein, 50 Jersey og 30 røde køer. Det kan måske skyldes, at landmændene er blevet tidligt færdige med majshøsten og derfor har tid at tage på dyrskue, siger Lisbet Holm.

Både torsdag og fredag er der dyrskue med kødkvæg. Her deltager omkring 180 køer og tyre - flest inden for racerne Limousine og Hereford. Fredag er det især konkurrencerne på tværs af racer - interbreedkonkurrencerne - der trækker opmærksomhed.

Ny aktivitetsmåler

En lang række raceforeninger indenfor kvægavl har stande i hallen, hvor der også bliver demonstration af den nye aktivitetsmåler Sensitime, som kan give klare indikationer af, hvornår en ko i stalden er i brunst. En information, som kvægbrugeren får på sin smartphone.

Agromeks direktør, Claus Hermansen, glæder sig over interessen for kvægudstillingen i Hal Q.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er dejligt, at så mange kvægbrugere vil præsentere deres dyr på kvægudstillingen og deltage i dyrskuet. Samtidig glæder jeg mig over samarbejdet mellem Viking Danmark og Agromek, som supplerer hinanden rigtigt godt. Jeg ved, at rigtig mange besøgende ser frem til at se dyrene som en del af oplevelsen på Agromek-turen, siger Claus Hermansen.

Agromek er Nordeuropas førende landbrugsmesse og finder sted den 27. - 30. november i MCH Messecenter Herning.