Abonnementsartikel

Efterårsstorme og vintervejr kan være en hård omgang for sommerhuset. Du kan dog gøre dit til, at du kan sove mere roligt derhjemme, når vejret viser sig fra sin mest barske side.

Taget bør tjekkes, inden huset bliver lukket ned forud for vintersæsonen. Er der huller eller i revner i tagbeklædningen, kan det resultere i fugt- og vandskader.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tagrenderne bør også kigges efter. Hvis de er fyldte, kan det føre til vandskader på huset.

Pas på træer og store grene

Stormskader er den mest almindelige skadetype på fritidshuse i vinterhalvåret, viser skadetal fra Alm. Brand. Mere end hver tredje skadesanmeldelse handler om det.

Det skyldes blandt andet, at flere sommerhusejere har træer tæt på ejendommen, men det går ofte galt ved en storm eller et kraftigt blæsevejr, advarer skadedirektør i Alm. Brand, Brian Wahl Olsen.

- Vi ser hvert år flere skader på sommerhuse, som skyldes store grene der er revet af eller træer, der er væltet. Derfor er det en god idé at beskære dem i tide, så man undgår de værste skader, siger han.

Træer er særligt udsatte for storm- og blæsevejr, hvis der er faldet meget regn og jorden dermed er mættet af vand.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tøm rørene for vand

Hvis ikke man bruger sommerhuset hele året, er det nu, at de kuldeforebyggende tiltag skal ordnes.

Frostsprængte rør kan nemlig medføre omfattende og dyre skader på huset, men det er heldigvis forholdsvis let at undgå, påpeger Alm. Brands skadedirektør.

- Luk for vandet ved hovedhanen og lad alle husets vandhaner stå åbne. På den måde tømmer du rørene helt for vand. Det er også vigtigt at tømme eller frostsikre toiletter i huset. Det samme gælder opvaske- og vaskemaskiner, siger Brian Wahl Olsen.

En smart alarm

En alarm med overvågning kan skabe tryghed på flere fronter.

Dels kan den forebygge indbrud, men flere alarmselskaber tilbyder også overvågede røgalarmer og mulighed for at fjernstyre en varmepumpe.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det betyder alt andet lige, at man ikke behøver at bekymre sig om, hvorvidt alt nu er som det skal være i sommerhuset ? også selv om man ikke lige kører forbi huset i en længere periode, siger Brian Wahl Olsen.