Abonnementsartikel

BOGENSE: Ved Bogense er en Danmarksnyhed netop kommet ud af at køre - en Ecolog 574e udkører. Det svenske selskab Ecolog har længe lavet skovmaskiner, men de er ikke blevet noget stort hit i Danmark.

Det er såmænd ikke, fordi maskinen fejler noget. Tværtimod. Jens Christian Abild står for skovudstyret ved Sawo, der forhandler Ecolog i Danmark, og han er imponeret over særligt kranens styrke.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det, der gør den her udkører så speciel, er, at den har så stærk en kran til så lille en udkører. Kranen kan løfte med op til 165 kNm, og har i øvrigt en arbejdslængde på 10 meter, siger Jens Christian Abild til Grøn Teknik.

Jeg tror, maskinen har en fin fremtid i Danmark, for den er både driftsikker og meget stærk.

Jens Christian Abild, Sawo

Til sammenligning har Ponsses stærkeste forwarder-kran til dato, K121, et drejningsmoment i løft på 195 kNm.

Ud med Mercedes, ind med Volvo

Ecologgen har desuden fået en ny motor. Hvor den før kørte med Mercedes-motorer, er det nu blevet erstattet med en Volvo Penta, der ifølge Jens Christian Abild er målrettet mod skovbruget i langt højere grad.

Motoren er en 6 cylindret 871 D8 7,7 liter motor, der yder 252 hestekræfter. Den har en 220 liters tank, og transmissionen er hydrostastisk mekanisk med en topfart på 20 kilometer i timen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hydraulikken er baseret på en 140 (eller 180) kubik pumpe, et tryk på 235 bar og en tank på 180 liter.

Nem vedligeholdelse

Det er alment kendt, at maskinførerne i skovbranchen bruger meget tid på at skrue på deres maskiner. Her har Ecologgen også flere fordele, fortæller Jens Christian Abild.

- Der er meget plads i motorrummet, så når man står og skruer i den, er det nemt at komme til alle de forskellige ting. Nogle af de andre modeller bliver man helt blå og gul op og ned ad armene af at stå og skrue i, siger Jens Christian Abild, der både har arbejdet med Silvatec, Ponsse og det tyske mærke HSM.

I de sidste mange år har han arbejdet med udvikling af skovudstyr. Først hos HedeDanmark og siden ved Sawo, der købte Jens Christian og hans afdeling.

Men plads i motorrummet er ikke det eneste. Maskinens motor er også nem at komme til, da man kan hive den nederste skærm af relativt let og på den måde få nem adgang til motoren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det skulle nu ikke være noget problem. Ecologgen skulle efter sigende have mange timer i sig imellem hver reparation.

Særlig ombygning

Den Ecolog 574e, som skoventreprenøren Børge Schäfler har købt, er dog ikke en helt standard udkører. Fra fabrikken af er der blevet sat joysticks til fældehoveder i, og så er maskinen bygget en smule om, så den kan køre med Sawos egne fældehoveder.

På den måde er udkøreren blevet en combimaskine, der både kan skære træet og køre det ud. Særligt for Ecologgen er, at det er en relativt let maskine på otte hjul, hvilket også giver et lavere marktryk.

Dens lastkapacitet er på 14.000 kg og med en egenvægt på 18.000 kg kan den sammenlignes med John Deeres 1510E, der vejer 18,1 ton, men kun har en lastvægt på 13.000 kg.