Abonnementsartikel

Alle hesteejere kender til arbejdet med at samle hestepærer op fra marken. Det er nødvendigt af flere årsager: Først og fremmest fordi større mængder af hestepærer giver risiko for, at hestene får orm, men også fordi, marken bliver mindre, idet hestene ikke gider græsse i disse områder.

Afhængigt af hvor mange heste, man har gående, bliver dette arbejde mere og mere uoverskueligt. Så mon ikke mange af os drømmer om en maskine, der nemt og ubesværet piller pærerne op fra marken, mens man slapper af på en ATV. Sådan en maskine er producenten af landbrugsmaskiner, Pomi, netop begyndt at producere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi gik i gang med opsamleren, fordi en af vores forhandlere i England var meget interesseret i sådan et produkt, fordi der jo er rigtigt mange heste derovre. Han havde set en australsk udgave, og så lavede vi vores version af den, siger Poul Mikkelsen, Pomi.

To udgaver

Fra firmaets adresse i Thorup produceres den nye opsamler i to udgaver. Den ene version er til at sætte bagefter en ATV eller en havetraktor, og her bliver fejemekanismen trukket af opsamlerens hjul. Derudover har firmaet lavet en udgave, hvor der er monteret en hydraulikmotor, som bruger olien fra en traktor til at drive kosten med.

Selv opsamlingen er enkel. Når maskinen trækkes hen over hestepærerne, sørger de 70 centimeter brede, roterende børster for, at pærerne bliver "hevet" op i maskinens opsamlingskammer.

- Der er et stort behov for sådanne opsamlere. For det er jo et kæmpe arbejde at samle hestepærer op, og dem der har et fritidslandbrug og heste, de vil som regel gerne have, at også markerne ser pæne ud, siger Poul Mikkelsen.

Begge udgaver kan under arbejdet styres af ATV- eller traktorføreren. Det vil sige, at man kan lægge større eller mindre tryk på kostene via en fjernbetjening, ligesom man uden det store problem kan åbne og tømme beholderen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fleksibel opsamler

Selv om opsamleren er produceret med henblik på hestefolket, så er den mere fleksibel end som så. Ifølge Poul Mikkelsen kan den også bruges til opsamling af visne blade, træklodser og andre affaldsmaterialer ligesom den også kan bruges som fejemaskine.

- Hvis man vil bruge den til at feje områder med, så skal man have fat i udgaven med hydraulisk motor. Med den kan man bedre køre langsomt og feje grundigt med kostene. Hvorimod den hjultrukne model skal have lidt mere fart på, fortæller Poul Mikkelsen, der har produceret landbrugsmaskiner i 25 år.