Abonnementsartikel

Køer og geder, der allerede græsser ved Ulvshale på Møn har fået nye bofæller. Ti unge og vilde heste fra Langeland har rykket hestehovene op og flyttet tilbage til Møn nær deres forfædres hjemstavn på Tærø. Her vil de indgå i naturen og være med til at græsse cirka 220 hektar natur ved Ulvshale.

Heste har vist sig at være effektive naturplejere, hvor de primært spiser græs og urter, men også grene og kviste på unge træer og buske. Samtidig gnaver hestene af løvtræers bark, hvilket giver levesteder til insekter og biller. Alene når hestene går på jorden er de med til at ændre terrænet og sikre mere dynamik i landskabet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vilde heste er en rigtig god måde at skabe mere dynamik og biodiversitet i naturen. Når hestene spiser af underskoven, kommer der mere lys ned i skovbunden. Insekterne er helt vilde med det døde ved, som hestene skaber, når de gnaver af træernes bark samt de efterladte hestepærer. Vi håber, at hestene falder godt til og kan lide forholdene ved Østersøen, siger Naturstyrelsens projektleder Jørgen Sandby Nielsen.

Ny skovfold

Seks af hestene skal græsse i en ny skovfold i Ulvshale Skov, som ligger tæt op ad eng og klitnatur, hvor hestene kan gå på vandretur. De sidste fire heste får hjemme på de sydvestlige arealer omkring Heden, Vedelen og Gåsesøen. Hestene skal som udgangspunkt gå ude hele året.

De ti nye beboere er otte vallakker og to hopper af racen Exmoor Pony. Exmoor ponyen opfattes som stort set identisk med den europæiske vildhest. På Langeland har Naturstyrelsen omkring 70 vilde heste. De stammer oprindelig fra øen Tærø i Storstrømmen, og har nu i 15 år været en del af naturplejen på Langeland. Ti af unghestene fra 2017 flytter nu til Ulvshale.

Udsætningen af hestene sker som en forlængelse af et projekt for biodiversitetsindsatsen på Ulvshale, som 15. Juni Fonden har finansieret hovedparten af.