Abonnementsartikel

December er den måned, hvor der sker flest indbrud i private hjem. Det er særligt i forbindelse med juleferiens rejseaktiviteter og de mange sammenkomster hos familie og venner, at de tomme huse kan tiltrække langfingrede gæster. I perioden fra den 20.-26. december 2017 blev 742 danske hjem ramt af indbrud. Tilsvarende blev der begået 760 indbrud i samme periode i 2016. Det viser Rigspolitiets seneste opgørelser af indbrud i juledagene.

Der sker med andre ord alt for mange indbrud i danske hjem, selvom tallene bevæger sig i den rigtige retning. I 2017 var der ifølge Det Kriminalpræventive råd cirka 29.000 indbrud i Danmark, hvilket gør indbrudstallet i Danmark væsentligt højere end i andre europæiske lande.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Mens cirka 81 pct. af alle indbrud i private hjem i Danmark begås i villaer, er der store geografiske forskelle i risikoen for indbrud. Som hovedregel er risikoen størst i større byer og forstadskvarterer, lidt mindre i provinsbyer og mindst i små bysamfund og på landet, lyder det blandt andet på Det Kriminalpræventive råds hjemmeside.

Det starter med vinduerne

Uanset geografisk placering starter en sikker bolig med vinduerne, og som boligejer kan du gøre meget for at sikre sine vinduer forsvarligt, inden du rejser udenbys i julen, siger Peer Bertelsen, der er salgschef hos vinduesproducenten, Velfac.

Ifølge ham er der flere gode råd til, hvordan du kan holde tyvene fra døren i den søde juletid.

- Et af de mest effektive og veldokumenterede midler til forebyggelse af indbrud er skalsikring, hvor du forstærker døre, vinduer, låse og mure, så de bedre kan modstå indbrudsforsøg. Særligt vinduerne er en af tyvenes mest benyttede adgangsveje, siger han og understreger, at 16 procent af alle indbrud sker ved, at tyven piller de udvendige glaslister af og fjerner ruden.

Lydløs metode

- Denne metode er både let og lydløs at benytte, specielt på ældre vinduer. Derfor er det oplagt at skrue glaslisterne fast med envejsskruer. Et godt alternativ er sikkerhedslimede ruder eller vinduer, hvor glaslisten er monteret på indersiden. Dermed kan ruden ikke fjernes udefra, forklarer Peer Bertelsen og tilføjer, at det desuden kan være en fornuftig investering at eftersikre dine vinduer med beslag og sikringsskinner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Rigtig mange vinduer er monteret med hasper eller med et såkaldt paskvilgreb. Sikres de ikke tilstrækkeligt, kan begge typer nemlig åbnes via en såkaldt underboring, hvor der bores ind gennem vinduets ramme, og vinduets låsemekanisme drejes. Er vinduerne således udstyret med hasper, er det oplagt at erstatte dem med en model med en lille sikring på toppen. Har vinduerne derimod med paskvilgreb, kan de udskiftes til greb med indbygget lås, pointerer salgschefen.

Skift vinduer

En helt anden mulighed kan ifølge Peer Bertelsen være at udskifte dine vinduer til modeller, der allerede fra fabrikken er designet og konstrueret til at modstå indbrud.

- Hvis sikringen i forvejen er en del af designet, undgår du at påvirke vinduets udseende, da du slipper for at eftermontere sikringsudstyr. Uanset om dit hus er klassisk eller moderne, kan du altid få en indbrudssikret løsning, der passer til udtrykket, så du ikke er nødt til at gå på kompromis med boligens stil.

Farvel til knuste ruder

Selvom de fleste tyve helst ser sig fri for at slå glas itu og dermed påkalde sig opmærksomhed, er det alligevel en metode, som flere tyve benytter sig af, når de begår indbrud. Faktisk sker 20 procent af alle indbrud ved, at ruden knuses. Især ældre ruder med 1-lagsrude er udsatte, hvorimod vinduer med flere lag glas er vanskeligere at smadre uden støj, forklarer Peer Bertelsen.

- Ruder, der er monteret med lamineret glas, er mere modstandsdygtige overfor gennemtrængning. Og skulle der alligevel ske et brud, knuses glasset ikke, da folien holder det sammen.