Abonnementsartikel

Økologiske frugt- og vinavlere skal også holde ukrudtet nede. Men når der ikke er mulighed for at sprøjte de uønskede planter væk, må man ty til mekanik.

Hos Elkær Maskiner har man i noget tid produceret og solgt en rækkefræser til netop det. På den nyligt overståede Agromek-messe havde man den nye udgave med.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Jeg har lige haft den med ude og prøve den i nogle timer, og så er den vasket og kørt hertil, siger daglig leder Henning Elkær fra virksomhedens stand.

Jeg har lige haft den med ude og prøve den i nogle timer, og så er den vasket og kørt hertil.

Daglig leder Henning Elkær

Elkær Maskiner

Modsat den tidligere model, der er hydraulisk, er den nye ren mekanisk. Maskinen, der har fået betegnelsen MRF 750, har været under udvikling i et halvt års tid.

Prisen skulle ned

Rækkefræseren skal som sagt blandt andet bekæmpe ukrudt mellem frugttræer hos økologiske producenter.

- Vi har fået en del henvendelser fra frugtavlere, som gerne ville have en billigere maskine, siger Henning Elkær.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den tidligere fræser, RF-80, koster omkring 120.000 kroner. Det er en pris, som mange økologiske frugtavlere har haft det svært med, siger Henning Elkær.

- Mange økologiske frugtavlere i Danmark har måske to-fire hektar frugtplantager, så de vil ikke ud og bruge flere hundrede tusinde kroner på sådan en maskine, siger han.

Også østeuropæiske kunder har efterspurgt en billigere model fra den danske maskinproducent. Derfor har Elkær været "tvunget" til at finde på noget nyt. MRF 750 koster cirka det halve af forgængeren, og det kan føre til spørgsmålet, om den nye ikke vil udkonkurrere den gamle.

- Det tror jeg, den gør. Det gør heller ikke noget, siger Henning Elkær.

Skal undgå at trykke stammerne

RF-80 kan med sit hydrauliksystem undgå at trykke stammerne på frugttræerne. En lille ventil får hydraulikken til at trække fræserhovedet ud til siden, når der er kontakt med stammen. Den funktion har man ikke på MRF 750.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er selve stammen, som skal få fræseren til at svinge rundt om stammen. Det er en løs skive over selve fræseren, som rammer træerne, og derved fører fræseren rundt om dem.

- Det var den store udfordring at lave det på en måde, så man ikke trykker stammerne for meget. Det er løst ved, at vi har en fast rotor foran og en bevægelig rotor bagerst. På den hydrauliske er det lige modsat, siger Henning Elkær.

Ud over frugt- og vinavlere, bliver rækkefræseren også brugt i skovbrug, fortæller Henning Elkær. Det sker ved nyetableret skov, indtil træerne har nået en vis højde.