Abonnementsartikel

Sidste år blev der fundet pesticidrester i over 400 vandboringer. Der er behov for i fremtiden at beskytte drikkevandet bedre, mener miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen, der nu indkalder aftaleparterne bag pesticidstrategien til politiske forhandlinger.

- Jeg er bekymret over den seneste tids mange fund af pesticidrester i drikkevandet, og det tror jeg, at mange andre danskere også er. Derfor ønsker jeg, at det skal være slut med at sprøjte nær ved drikkevandsboringer. Det er en oplagt måde at mindske risikoen for, at pesticider siver ned igennem jorden og forurener drikkevandet, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Baggrunden for ministerens ønske er, at knap halvdelen af arealet i de boringsnære beskyttelsesområder, eller BNBO, udgøres af marker, hvor der i dag må anvendes pesticider. Områderne ligger omkring drikkevandsvandboringer, og der kan derfor være øget risiko for forurening med pesticider.

Ny model for drikkevand

Aftaleparterne bag pesticidstrategien, der består af regeringen, Dansk Folkeparti, Socialdemokraterne, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti, skal nu drøfte, hvordan modellen for en yderligere beskyttelse af drikkevandet skal udformes.

- Det ligger mig meget på sinde, at vi behandler de landmænd, der lever af at dyrke jorden, ordentligt. Når man begrænser den private ejendomsret, er det naturligt, at man også yder en rimelig erstatning. Det skal også drøftes i forhandlingerne, siger Jakob Ellemann-Jensen.