Abonnementsartikel

Den legendariske engelske Shire-hest, der for bare 100 år siden kunne tælles i hundredtusindvis, måske endda millioner, er nu truet af udryddelse. Advarslen kommer fra den britiske forening The Rare Breeds Survival Trust (RBST).

Ifølge foreningen er det ikke kun Shire-hesten, men også racerne Suffolk Punch og Clydesdale, der er på vej til at forsvinde. Til den engelske avis The Independent siger en talsmand fra foreningen, at der i dag blot er 240 Shire-heste, 199 Clydesdale og blot 25 eksemplarer af Suffolk-racen tilbage i England, hvor racerne har været fremtrædende racer siden middelalderen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

"Det er nødvendigt at gøre noget nu, ellers er tre af Storbritanniens mest berømte og sjældne racer uddøde om 10 år", siger en talsmand for RBST til avisen.

RBST vurderer, at der blot er 80 Shire-hopper tilbage i Storbritannien.

Kendt fra Spielberg-film

Herhjemme er det mest Shire- og Clydesdale hestene, vi kender. De har i mange år arbejdet side om side med jyske og belgiske heste i kampen om at trække plove og andre arbejdsredskaber i det danske landbrug.

Men det er især i Storbritannien, at de store heste har været en del af historien. De store dyr, som nemt kan bliver over en 1,80 meter i stangmål, var ikke blot en del af landbrugets arbejdskraft, men under den industrielle revolution i årene 1760 til 1840 blev de brugt som arbejdsheste til at trække både i kanalerne og transportvogne i byerne.

Især Shire-hestene blev kendt under første verdenskrig, da de blev sendt til fronten til at trække kanoner og andet tungt materiale - som portrætteret i den berømte Steven Spielberg-film "War Horse" fra 2011.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I et forsøg på at redde de tre truede hesteracer har foreningen RBST iværksat en stor kampagne, hvor de dels håber, at vende udviklingen, men også arbejder på at få indsamlet DNA-materiale med henblik på at gemme materialet i en gen-bank.