Abonnementsartikel

Når talen falder på solceller, tænker de fleste på hustage med solceller eller store solcelleanlæg, der fylder halve marker rundt om i landet. Men i Norge er et firma gået et skridt videre og har udviklet et kæmpe flydende solcelleanlæg, der både kan befinde sig på havet og i søer.

Det er firmaet Ocean Sun, der siden 2014 har forsket i og udviklet de flydende anlæg, der spås en stor fremtid. Ifølge energikonferencen Asia Clean Energy Summit 2017, så åbner den flydende solenergi potentielt for et område på 400.000 kvadratkilometer, hvilket betyder, at energimængden kan løbe op i TW-skalen. (1 Terawatt er lig med 1000 milliarder watt).

Artiklen fortsætter efter annoncen

Til avisen Ingeniøren siger Arnt Emil Ingulstad fra Ocean Sun, at firmaet for nylig har underskrevet en kontrakt om at bygge et demonstrationsanlæg på Filippinerne.

"Vores flydende solcelleanlæg er konstrueret til at kunne tåle tyfoner, det vil sige vindhastigheder på op mod 275 kilometer i timen. Det er derfor, vi nu får lov til at bygge på Filippinerne, som ligger i tyfonbæltet," siger Arnt Emil Ingulstad til avisen.

Stort potentiale i Asien

Det er ikke tilfældigt, at det er Filippinerne, der udviser interesse for anlægget. For at udnytte solenergien effektivt skal de enorme flydende solceller dels ligge i forbindelse med hav/store vandreservoirer og store energislugende byer, og her har Asien meget at byde på.

Ud over en ny måde at udnytte solenergien på, så kan der også blive tale om et yderst indbringende område. Store solcelleanlæg kræver meget plads, og hvor traditionelle anlæg skal betale for installationsområdet, så er placeringen af et flydende anlæg en helt anden sag.

Vil knuse alle andre

"Den allervigtigste grund til, at flydende solkraftanlæg vil knuse alle andre former for solenergi på pris, er, at man kan undgå lejeomkostningerne på landareal", siger Arnt Emil Ingulstad til Ingeniøren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ocean Sun blev grundlagt af Børge Bjørneklett og Øyvind Rohn i 2016, og firmaet har siden 2017 testet et stort anlæg udenfor Bergen. Firmaet er dog ikke alene om produktionen af de flydende energianlæg. I de sidste par år er der dukket yderligere et par norske producenter op, hvilket ikke er så overraskende. Ifølge Ocean Sun viser en undersøgelse af konsulentfirmaet Multiconsult, at offshore-markedet - for solenergi - alene i Sydøstasien er estimeret til en halv TW i årene frem mod 2014.