Abonnementsartikel

Når det nye år banker på, og juleglansen er gået af julehyggen, er det farvel til de mange juletræer, der har stået i vores stuer og pyntet henover juledagene.

Et gennemsnitligt juletræ på 160 centimeter med en vægt på 6,5 kg indeholder omkring 100 MJ energi. Ifølge Landbrug & Fødevarer står der et juletræ i 1,5 millioner danske hjem. Hvis de alle blev brændt af som træflis i en biomassekedel og sendt ud i fjernvarmenettet, kunne de give 41.665 MWh varme.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vores juletræer indeholder en hel del energi. Især når man lægger dem sammen. Så hvis de alle røg til forbrænding i det lokale fjernvarmeselskab, ville de tilsammen kunne opvarme en mindre provinsby med knap 5.000 indbyggere, siger teknisk konsulent Kate Wieck-Hansen hos Dansk Fjernvarme.

Et såkaldt standardhus på 130 kvadratmeter har et varmeforbrug på 18,1 MWh om året, Omregnet ville vores juletræer altså kunne opvarme 2.300 standardhuse med 4.800 beboere, hvilket svarer til det halve af Skagen. På trods af juletræerne ellers mest består af en hel del nåle og små tynde grene.

Har du vandet dit juletræ i dag?

Netop nålene har stor betydning, hvis dit juletræ skal fyres af. For så er det vigtigt for juletræets brændselsværdi, at du husker at vande det hver dag, det står indenfor, så det bedre holder på nålene.

- Der er mere harpiks i nålene end i selve træet. Og det gør faktisk, at de betyder en del for, hvor godt dit juletræ brænder, og hvor meget energi de afgiver, oplyser Kate Wieck-Hansen.

Det er begrænset, hvor mange juletræer, der genanvendes som grøn ressource. I nogle kommuner kan man aflevere sit træ på genbrugsstationen, hvor det så vil gøre nytte på affaldsforbrændingen som fjernvarme. Andre steder kan man aflevere sit juletræ og få en pose flis til gengæld, ligesom enkelte fjernvarmeværker tidligere har åbnet for, at folk kan aflevere juletræet til flisning hos dem. Og endelig er der træer, der bare ryger tilbage i naturen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der er 124 fjernvarmeanlæg, der helt eller delvist bruger flis som brændsel.