Abonnementsartikel

Der kan være mange gode grunde til at flytte på landet. Som drømmen om den friske luft, de grønne vidder og fuglekvidder, der ikke overdøves af motorlarm. Det kan også være lysten til at dyrke jorden, komme tæt på dyrene og i det hele taget leve landbrugslivet, men uden at give afkald på det daglige arbejde i byen.

Sidstnævnte betegnes til dagligt som fritidslandbrug, og denne kategori udgør en rigtig stor del af de mange gårde, der findes i Danmark. Det kan som nævnt være byboere, der lægger livsstilen om, eller det kan være landbrugsgenerationen, der arver den fædrene gård, men som ikke vil give afkald på arbejdet som mekaniker, post eller andet erhverv. Udfordringen for dem alle er at finde ud af, hvad de egentlig vil med denne form for erhverv, for der er mange faldgruber.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Moms eller ej

Det ved man alt om hos LMO, der er Danmarks store rådgivningsvirksomhed på landbrugsområdet.

- Nogle af de problemstillinger, jeg ofte møder hos fritidslandbrug, handler om momsregistrering. Hvis man forventer at få en indtjening på over 50.000 kroner, skal man momsregistreres. Men der er ikke en nedre grænse. Det afgørende er, om man driver en økonomisk virksomhed, siger Lene Bundgaard, økonomikonsulent hos LMO.

Hvis man vælger at drive landbrug på ejendommen, får man selvfølgelig adgang til de skattefradrag og andet, der følger med et erhverv, men det kræver, at man tager erhvervet seriøst.

- Men før man begynder at skrive noget på sin selvangivelse, så kræver det, at det er med overskud for øje. Hvis det kun er for ens egen fornøjelse, så skal man lade være med at involvere skattevæsenet, hvis der er underskud. Man kan godt få fradrag for underskud i en årrække, hvis hensigten er, at det skal gå i overskud. Og det er der, det ofte går galt, for hvis man kører i mange år med underskud, så kan den ende med, at man ikke kan få lov at fratrække det, fortæller økonomikonsulenten.

Ingen klar grænse

Der er ikke nogen klart defineret grænse for, hvor lang tid, man kan køre med fradragsberettiget underskud, men Skat kigger ofte på erhvervet over en treårig periode, så har der været underskud i tre år, så kommer man måske i søgelyset.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Og så nytter det jo ikke at købe en traktor til en million, hvis man kun har markdrift på få hektar. Tingene skal hænge sammen, understreger økonomikonsulenten og bliver suppleret af sin kollega Ulla Plauborg, der er planteavlskonsulent i LMO.

- I den sammenhæng skal man også tænke på, at der er en række krav til at drive et landbrug - også et mindre et af slagsen. Man skal for eksempel have maskiner, man skal have sprøjtecertifikat for at kunne sprøjte, man skal kunne købe noget kemi og gødning, der skal laves gødningsregnskab, og man kan søge om hektarstøtte. Så man skal virkelig overveje, om man også kan det overkomme det.

Ny ejendomsvurdering truer

Derfor opfordrer LMO til, at man søger vejledning, inden man kaster sig ud i en større investering. Der er mange ting, man nemt kan overse, og i disse dage er der netop kommet yderligere et element til, der skal tages med i overvejelserne.

- Noget der giver en del røre lige nu, er snakken om den nye ejendomsvurdering, der er på vej. I løbet af 2019 og 2020 vil Skat omvurdere alle ejendomme, og hvis man så bliver vurderet til "kun" at være et hus på landet, så vil det give nogle begrænsninger for, hvilke fradrag man er berettiget til i forhold til at være en erhvervsejendom, siger Lene Bundgaard.

Det betyder med andre ord, at hvis man har købt en mindre ejendom på landet og kalkuleret med fradrag og momsregnskab, så risikerer man at blive udpeget som en almindelig ejendom, og så kan det have store økonomiske konsekvenser. Derfor er rådgivning så vigtig, siger Ulla Plauborg:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi sørger for, at der er ro på bagsmækken. Jeg oplever, at det for mange er vigtigt med en snak en gang om året, så man hele tiden er orienteret om, hvad der foregår. En samtale om, hvad der lige er kommet til siden sidst, og hvad det er, man skal passe på, den er meget vigtig. Desværre oplever vi ofte, at folk først kommer til os, når noget er gået galt.