Abonnementsartikel

Vinteren er ikke det tidspunkt på året, de fleste forbinder med havearbejde. Alt ser trist og gråt ud, med mindre jord og planter er dækket af sne, og der er ikke nemt at finde ud af, hvad man lige skal give sig til i den kolde havetid.

Men der er faktisk ting, som man kan gøre - og ting, man ikke bør gøre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er svært at komme i haven uden at gå rundt på plænen, men faktisk er det en god idé at give græsset ro. Især hvis der er frostvejr. Er der meget sne i haven, er det også godt at få rystet de værste mængder af buske og træer. Især, hvis der er tale om tyndere grene.

Og når du nu er i gang med at tjekke buske og følsomme træer, så kan det også være en fin idé at binde dem op. Vinteren har det med at levere nogle ordentlige omgange med blæsevejr - som vi oplevede det først i det nye år - og vinden kan være hård mod sarte buske og træer.

Rens fuglebrættet

Er man glad for havens fugle og har været så omsorgsfuld at placere fuglebrætter rundt omkring, er det tid at tjekke og rense foderstederne. Foderbrættet kan gøre havens fugle syge, fordi de træder rundt og lægger afføring i de samme korn, som de spiser. Vil du gøre det rigtig godt for de små, fjedrede venner, kan du eventuelt anskaffe en foderautomat uden trug, så fuglene ikke kan besørge i maden. Husk, at fuglene også meget gerne må få vand.

Fyld kun foderautomaten med én slags frø, da fuglene ellers sidder og fisker efter deres favoritter, hvilket kan udvikle sig til frø-spild. Endelig er det også godt at placere foderautomaten tæt på et buskads, da fugle foretrækker at kunne komme hurtigt i sikkerhed.

Hvis det ikke allerede er for sent, så tjek eventuelle krukker. Er de ikke specielt egnede til at stå ude om vinteren, kan de nemt slå revner i frostvejr.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Få ram på arkitektens trøst

Når haven står bar om vinteren, er det ofte nemmere at få øje på ting, der ikke hører hjemme eller klatreplanter, der eventuelt skal beskæres. Er du så uheldig/heldig at have arkitektens trøst i haven, så har du nu chancen for at få den kraftigt beskåret. Arkitektens trøst er i stand til at overtage træer og buske på ingen tid, og den kan være svær at holde i ave.

Overvejer du at beskære dine træer, skal du huske at undersøge, hvilke træer, der kan tåle det. Det er den generelle opfattelse, at vinterperioden er et godt tidspunkt at beskære træer i, men omvendt har nyere forskning vist, at en del træer har bedst af at blive beskåret i vækstperioden. Spørger man Danmarks have-darling, Søren Ryge Petersen, skal man i det hele taget undgå at gøre det med mindre, at der virkelig er en god grund.

Fordelen ved at gøre det om vinteren er dog, at det er til at se, hvad man laver. Og skulle vejret nu være så dårligt, at du slet ikke kan komme udenfor, så er der mange, der finder stor fornøjelse ved at kigge i frøkataloger og planlægge sommerens frodige flor.

Lad pindsvinet sove

Endelig er her et godt råd til, hvad man IKKE skal lave om vinteren: Lad være med at rode rundt i kompostbunken eller fjerne kvas og grenbunker. Der kan sagtens ligge pindsvin i vinterhi, og de vil helst ikke vækkes før til marts, når solen begynder at få overtaget.