Abonnementsartikel

Det var årvågne borgere, der kort før jul fandt den døde havørn på Sydsjælland. Kort inde i det nye år blev en musvåge meldt ind på Fødevarestyrelsens app; "Fugleinfluenza Tip". Nu viser undersøgelser på DTU Veterinærinstituttet, at begge rovfugle er døde af den alvorlige fugleinfluenza-virus.

Endnu er det for tidligt at sige præcis, hvor smitten kommer fra. Mest sandsynligt er det dog, at smitten har overlevet i miljøet siden de seneste fund af fugleinfluenza i vilde fugle i Danmark i september sidste år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der er ikke tidligere rapporteret om smitte til mennesker med den type fugleinfluenza, vi ser i Europa. Men for både vildtfugle og tamfugle er sygdommen dødelig. Derfor opfordrer vi både hobbyavlere og professionelle fjerkræejere til at tage deres forholdsregler, understreger souschef i Fødevarestyrelsen, Stig Mellergaard.

Forholdsregler

Han anbefaler blandt andet, at man skifter eller desinficerer fodtøj, inden man går ind i sin hønsegård. Det er også en god ide at afskærme eller overdække hønsegården, så vilde fugle ikke kan lande blandt fjerkræet. Til overdækning kan bruges eksempelvis en presenning, net eller tråd.

- Både hobbyavlere og professionelle skal endvidere huske, at det er lovpligtigt at fodre sit fjerkræ under tag, så smittede vildtfugle ikke kan få adgang til foderet, indskærper Stig Mellergaard.

Rammes en dansk fjerkræbesætning af fugleinfluenza, skal dyrene aflives og omverden lukker for dansk eksport af både æg og fjerkræ med det samme. Det vil få alvorlige økonomiske følger for fjerkræbranchen.