Abonnementsartikel

I disse kolde vintermåneder er det sønderjyske storkepar rejst sydpå mod varmere himmelstrøg. Men når de om nogle måneder vender tilbage til landsbyen Smedager i Aabenraa Kommune, så har de fået deres helt egen sø - og dermed også eget spisekammer, for så skal de nemlig kun svæve et par meter for at finde føden til ungerne.

Sidste år fik det sønderjyske storkepar hele tre unger på vingerne. Og igennem de senere år er det udelukkende her man har haft vilde storke, der har fået unger på vingerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er den lokale entreprenørvirksomhed Lendemark Entreprenørforretning, der er ved at grave ud til storkesøen og gøre den klar til storkene.

Et tykt lerlag

Arbejdet med søen, der løber op i ca. 100.000 kroner, bliver finansieret via sponsormidler og støtte fra bl.a en storkeforening.

- Omkring 450 tons ler anvendes for at holde på vandet i søen, fortæller Jens Jørgen Nielsen fra Lendemarke Entreprenørforretning.

Jorden i Smedager består udelukkende af sand, og uden lerforingen ville vandet bare sive gennem jorden, og så ville vandhullet tørre ud. Det man er interesseret i, er at holde på vandet og på den måde lokke frøer og tudser til området, som storkene så fanger og fodrer ungerne med.

Søen bliver omkring 800 kvadratmeter og får en dybde på højst 80 cm. Når den ikke skal være dybere, hænger det både sammen med at man ikke ønsker fisk i søen, idet disse ville æde storkenes føde, og så man kan lave videooptagelser af storkenes jagt på føde som frøer og tudser ved hjælp af det opsatte videokamera, der de senere år har vist storkenes liv på TVSyd.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vandet i søen bliver regnvand dog med mulighed for at fylde op ved hjælp af en brøndboring på en tør sommer.

- Vi har tidligere lavet såkaldte miljøprojekter bl.a i vandløb med opfyldning af gydegrus, og det er altid spændende, når det gælder naturen, siger Jens Jørgen Nielsen.