Abonnementsartikel

Tre tilfælde af oversvømmede boliger på få uger på grund af blæst og stigende vandstande afspejler sig nu i danskernes boligvalg.

Det viser en repræsentativ spørgeundersøgelse med besvarelser fra over 2.000 voksne danskere, som analyseinstituttet YouGov har gennemført for ejendomsmæglerkæden Home her i starten af året.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Billeder af oversvømmede huse og arealer efter stormflod er sandsynligvis en væsentlig del af forklaringen på, hvorfor næsten 6 ud af 10 danskere (57 procent) i "høj grad" eller "i meget høj grad" vil lade deres boligjagt styre af risikoen for oversvømmelse, viser spørgeundersøgelsen, der er gennemført fra d. 4. til d. 10. januar i år.

Tv-billeder bekymrer

- De mange indslag i tv om boligejere med oversvømmede boliger er nok medvirkende årsag til bekymringen, og ikke mindst omtalen af, at det bliver værre i fremtiden. Det er et væsentligt parameter, når så mange danskere lader sig påvirke af oversvømmelser, og det er godt, at der fra politisk side er fokus på at løse problemerne, der kan have store økonomiske konsekvenser for boligejerne, siger boligmarkedsanalytiker i Home Henrik Hauthorn Jensen.

Cirka hver fjerde (24 procent) svarer desuden, at risikoen for oversvømmelse i "i nogen grad" vil styre deres fremtidige boligvalg.

Kun 13 procent angiver, at risiko for oversvømmelser kun vil have "mindre betydning" eller "slet ingen betydning" for deres boligvalg. 6 procent svarer "ved ikke".

Vand er attraktivt, men...

- Inden for de seneste par år kan vi godt mærke, at der er kommet en anden skepsis over for det at bo ved vandet. Det er stadig ekstremt attraktivt, men der er også en lille alarmklokke, der ringer i folks baghoveder. De vil ikke nødvendigvis for tæt på vandet, og hvis et hus gentagne gange har været oversvømmet, så trækker det altså ned, siger Henrik Hauthorn Jensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tre procent svarer desuden i spørgeundersøgelsen, at de har prøvet at have deres nuværende bolig oversvømmet, og at de frygter, at det sker igen. Yderligere syv procent frygter at blive oversvømmet i deres nuværende bolig selv om de ikke tidligere har haft oplevet oversvømmelse.

88 procent er ikke bekymrede for oversvømmelser i fremtiden i deres nuværende bolig. Tre procent ved ikke.