Abonnementsartikel

SYDHAVN: Der raser en bitter strid om de naturområder, der omkranser Sydhavns sidste erhvervsfiskerere i øst og haveforeningen Valbyparken mod vest.

Da politikerne mistede muligheden for at ophæve fredningen af Strandengen på Amager Fælled, måtte de finde en anden løsning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De gik i tænkeboks og kom frem til, at de nok hellere måtte gøre noget andet. I stedet for at tage de hektar, man i første omgang havde planlagt, besluttede man sig for at tage et område et par hundrede meter vest for, Lærkesletten.

Det nye område er godt og vel ligeså stort som det område, der oprindeligt var planen at tage. Men nu var politikerne ligesom i gang, så de fandt fire hektar her og fire hektar der, de lige kunne tage med.

Et af de områder, der står for skud, er Stejlebakken. Det ligger en kort gåtur fra Kaj Thelander Jessens hus, og hvis det ikke var, fordi sagen om Amager Fælled havde gjort ham vred, så er han det i hvert fald nu.

Et glemt Christiania

Kaj Thelander Jessen bor i Valbyparken - en haveforening, der over årene har vokset sig til at blive et fortættet villakvarter. Til en start, fortæller Kaj, blev husene bygget af det ragelse, man kunne finde på den nærliggende losseplads.

Det ragelse, der var godt nok til at bygge af, men ikke godt nok til at sælge. Husene er blevet opgraderet henover årene og fungerer nu som rigtige huse, der er beboelige uanset årstiden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det gælder også for det blå træhus, Kaj og hans kone bor i. Huset er det, man får, hvis man blander en tolænget herregård med et dukkehus. Kaj tager frokost frem - dagens hovednavn er de stegte sild, som Kaj har lavet.

Fra stuebordet kan man kigge ud i haven. Bevoksningen imponerer ikke, men det tykke lag af sne og slud, der har dækket København, gør det også svært. Til gengæld sidder mejserne i klynger og spiser det fuglemad, der er blevet hængt ud.

- Da de stoppede med at sprøjte gift herude, begyndte der at komme flere og flere fugle i takt med, at de får mere mad, siger Kaj Jessen.

Han ved i øvrigt også, hvor der bor en isfugl.

Klondike

Efter frokosten viser Kaj vejen til Aalborg Universitet København. I aften er der høring i universitetets kantine. Det drejer sig om bevarelsen af de fredede naturområderne omkring Sydhavnen og Amager Fælled.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fra Kajs hjem, der er særligt nok i sig selv, bevæger stien sig længere ind i et naturområde, der ligger nord for Sydhavnstippen. Det er som sådan ikke fredet, og det giver i sig selv fin mening. Isoleret set, er det ikke noget særligt prangende sted.

Tidligere lagde det jord til en losseplads - den selv samme losseplads, der fodrede byggeriet af boligerne i Valbyparken. Det droppede man i 80'erne, og siden har naturen fået lov til at gøre, som det passer den. Det har resulteret i nogle lave krat og træer samt nogle høje græstotter.

Fra stien adskiller et smalt vandlegeme os fra nogle improviserede huse, der ligger langs en kanal. De lokale kalder det Lorterenden. Kaj kalder det Lorterenden, men med fransk udtale. Det hedder det, fordi kloakken løber ud i den. Og fordi beboerne "skider direkte i vandet," som Kaj siger.

Det er i øvrigt i Lorterenden, at Kajs isfugl bor.

Der har ikke været hverken landskabsarkitekter eller arkitekter ind over. Til gengæld er her stille bortset fra en summen fra Amager-motorvejen. Og der er åbne vidder - en ting, der er i sig selv er bevaringsværdigt, hvis man spørger Kaj Jessen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Stål, Sonofon, Stejlebakke

Fra Lorterenden leder en sti ned til sejlklubberne og fiskerihavnen. Det ligner ikke noget, der ligger tæt på København. Stejlepladsen, som naturen omkring havneområdet hedder, er på politikernes liste. De vil gerne bebygge området.

Fra Stejlebakken er der ikke langt til Aalborg Universitets afdeling på Sydhavn. Det er Sonofons gamle hovedkvarter, siger Kaj. Og så ligger det i det område, hvor Sydhavnen før havde sin tunge stålindustri med B&W og General Motors.

Dyre lejligheder har for længst møvet sig ind i området istedet for arbejdspladser for ufaglærte og står nu som et varsel om, hvad der er på vej ind i hjertet af Sydhavn. Hvis Kaj har ret: Mere glas, stål og beton. Og mindre af det miljø, der gør Sydhavn til Sydhavn.

Det er blandt andet derfor, der er høring i aften.

Demokratiet er i fare

Kantinen på Aalborg Universitet er ikke stuvende fuld, men to hundrede mennesker er dukket op for at høre, hvad panelet har at sige om sagen. Stemningen i salen peger i en retning: Kaj er ikke alene om sine bekymringer, og hverken panelet eller de tilhørende lægger skjul på, hvad de mener.

Artiklen fortsætter efter annoncen

At man fra kommunens side vil bruge Folketinget til at ophæve fredninger i stedet for at gå igennem Fredningsnævnet er et brud på den næsten hundrede år lange tradition for fredninger, vi har haft i Danmark, lyder det.

Tilskuerne klapper.

Hvis det bliver gennemført, og Folketinget begynder at ophæve fredninger uden om nævnet, så stopper det ikke ved Amager Fælled eller Stejlebakken.

Tilskuerne ser bekymrede ud.

Det handler om, at mennesker skal have adgang til natur.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tilskuerne bifalder.

En gæst rejser sig op og siger, at nok er naturværdien i de omtalte områder ikke enormt højt målt på biodiversitet. Men der bor en isfugl i Lorterenden, og er det ikke noget værd?