Abonnementsartikel

Der bliver rift om fremtidens flis til energiformål.

Det fortalte skovrider Michael Gehlert fornyligt, da Skovdyrkerne afviklede temadag om skovflis. Det skriver foreningens eget blad.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tal fra branchen viser, at det danske forbrug vil blive fordoblet i perioden frem mod 2020 og skovrideren uddyber:

- I branchesamarbejdet "Træ Til Energi" har vi kigget på tal og statistikker for flismarkedet i Danmark. Vores bedste bud er en fordobling. Det svarer til en vækst i forbruget på godt to millioner ton i løbet af fem år, lød det fra MichaelGehlert, som til dagligt er skovrider hos Skovdyrkerne Vestjylland.

Nye strategier

Derfor skal der også udvikles nye strategier til at øge produktionen. Men det er man allerede i gang med, lyder det.

- Vi udvikler nye strategier, der kan sætte skub i produktionen af energi. Eksempelvis arbejder vi med indplantning af lærk i nye beplantninger. Lærk er en hurtigvoksende træart, som er god til energiformål, og som vi tidligt kan hugge ud af bevoksningerne i takt med, at de overgår til gavntræproduktion, forklarede Michael Gehlert, som påpeger, at den ekstra indplantning af energitræ vil være et vigtigt værktøj til at øge fremtidens energiproduktion fra danske skove.

Den danske flisproduktion er i øjeblikket nogenlunde stabil på omkring to millioner ton flis. Men med de nye strategier, kan man producere halvanden til to millioner kubikmeter ekstra. Ulempen er, at merproduktion i skovbruget tager mange år om at komme op i omdrejninger. Tidshorisonten er op til 100 år.