Abonnementsartikel

Midt i Irlands grønne bakker ligger Castle Leslie, et slot fra 1600-tallet, som hvert år får besøg af både popstjerner, adelige og anlægsgartnere fra Danmark.

Tinne Selch Jakobsen er anlægsgartner på Castle Leslie og får lov til både at luge bede og lave blomsterdekorationer. Kontakten blev formidlet via hendes uddannelse, og da hun blev færdig som grå anlægsgartner fra Jordbrugets Uddannelsescenter i Beder i november 2018, flyttede hun til Irland for at prøve de grønne fingre af.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Tinne Selch Jakobsen har under studiet været i tre måneders praktik på slottet. Det gav blod på tanden. Nu er hun tilbage som udlært og elsker sit job og rammerne, hvor det foregår.

Spring ud i det. Få hjælp fra skolen og find nogle gode kontakter i udlandet. Det har givet mig så meget. Jeg har rykket mig enormt og kom hjem med en helt anden gejst efter praktikken,

Tinne Selch Jakobsen, anlægsgartner

- Det var oplevelsen, der drev mig herover, og arbejdet i de fantastiske, historiske rammer, siger Tinne Selch Jakobsen. Hun er en del af det grønne hold på Castle Leslie, som skal holde haverne på det populære slot, der trækker publikum fra nær og fjern.

Spring ud i det

Udvekslingsorganisationen Travel2farm formidler kontakter grønne jobs over det meste af verden. De har også været med til at skaffe Tinne Selch Jakobsen job i Irland.

- Spring ud i det. Få hjælp fra skolen og find nogle gode kontakter i udlandet. Det har givet mig så meget. Jeg har rykket mig enormt og kom hjem med en helt anden gejst efter praktikken. Det kan jeg kun anbefale, siger Tinne Selch Jakobsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hun fortæller, at arbejdet på slottet er anderledes end det hun har oplevet i Danmark. I Irland tænker man hele tiden over at bevare det gamle. En stub skal ikke bare fræses væk, den skal stå så der kan vokse vedbend henover så den kan se dekorativ ud.

Tinnes primære arbejde består i at holde plæner, bede og træer i topform, så slottets mange gæster kan fryde sig over omgivelserne. Her i vintermånederne hjælper hun også med at få flyttet møbler under den gennemgribende renovering slottet er i gang med.

Fremtiden ser grøn ud

Castle Leslie har over 400 hektar jord og udover de store haveanlæg hører der hestestalde, ridebaner, søer, marker og skove til slottet, der er grundlagt i 1600 tallet af familien Leslie. Slottet ejes af Samantha Leslie, som er dybt engageret i blandt andet havearbejdet, hvor Tinne har fået sin egen have at renovere.

- Min have er Walled Garden, den var helt groet til, men nu skal den renoveres, fortæller hun mens hun viser anlægget frem. Det er kun grønt arbejde, den grå anlægsgartner deltager i, og hun overvejer nu om fremtiden skal byde på landskabsstudier eller et skifte fra gråt til grønt. Tænkepausen i Irland benytter Tinne Selch Jakobsen desuden til at samle erfaring i de historiske rammer af et slot, som også agerer luksushotel og ridecenter.

- Om få måneder går det løs med bryllupper fra onsdag til søndag. Slottet er meget populært og flere kendisser er blevet viet i kirken ved slottet og har holdt bryllupsfest i haven, blandt andet Poul Mc Cartney. Det betyder at vi skal være usynlige for gæsterne halvdelen af ugen, forklarer Tinne Selch Jakobsen, der for alvor har fået grønt blod på tanden i Irland.