Umiddelbart skulle man jo tro, at den nye batteriteknologi, der har gjort det muligt for husejere at investere i et batteri til solcelleanlægget,ville være godt for alle. Ikke mindst miljøet.
Tanken om, at det private hjem kan være selvforsynende med el - hele døgnet - og endda levere den overskydende videre til andre burde være en win-win situation.
Men sådan er det ikke helt.
Ifølge Dansk Energi er kombinationen med solenergi og eget batteri ikke udelukkende en god idé.
"Mange små batterier kan blive en gevinst for elnettet, men hvis de ikke spiller sammen med elnettet, kan der blive behov for netforstærkninger", siger civilingeniør, ph.d. Philip Douglass fra Dansk Energi.
Uheldig påvirkning
Problemet er ifølge Philip Douglass, at de mange kombinerede solcelle/batterianlæg, der efterhånden finder vej til private hjem, påvirker det samlede elnet i en uheldig grad.
Nettet er lagt an på et forudsigeligt el-flow, der er planlagt til at påvirke nettet på mindst mulige måde. Og når der så pludselig kommer en masse private hjem på nettet, så kan nettet blive ustabilt. Det gør det fordi, private brugere er uforudsigelige og bruger og sælger el på forskellige tidspunkter.
Sammen med kolleger har Philip Douglass lavet et forsøg, hvor de prøver at simulere, hvad der sker med nettet, når de mange private brugere op- og aflader el.
"Med data fra Evonet har vi analyseret 300 kunder med vedvarende energi og simuleret, at de har batterier sammen med deres solcelleanlæg, og at batterierne styres af en aggregator. Beregningerne viser, at de flade kWh-tariffer opfordrer anlæggene til uhensigtsmæssig adfærd", siger Philip Douglass til Dansk Energi.
Ifølge Dansk Energi er løsningen at arbejde med effekttariffer i forbindelse med afregningen af el i stedet for de nuværende flade afregningstariffer. En af konklusionerne af forsøger, der præsenteres på CIRED 2019, er, at hvis ikke man ændrer på tarifferne, så vil belastningen af elnettet stige til det dobbelte.