Abonnementsartikel

Har man hest, ved man højst sandsynligt, at et af de områder, hvor man virkelig skal være opmærksom, er hestens mave/tarm-funktioner. Selv om hesten er et stort dyr, så er den også et sårbart dyr, især når det handler om foder og fordøjelse.

Går ens hest på en mark med meget sand og lidt græs, skal man være opmærksom på, at den kan hænde at spise for meget sand, der efterfølgende vil lægge sig i stortarmen eller i blindtarmen og kan føre til det, dyrlægerne kalder sandkolik.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En af måderne at komme problemet til livs på, er at give hesten loppefrøskaller. Det er en anerkendt forebyggelse, og derfor er der selvfølgelig også en del produkter på markedet.

Indkapsler sandet

Et helt nyt af slagsen kommer fra firmaet Biofiber Damino, der netop har sendt produktet med det lange navn Damino Psyllium Yeast & Apple på markedet. Der er tale om pelleterede loppefrøskaller tilsat gærproduktet Actigen og æblefibre.

Loppefrøskaller virker på den måde, at de, når de kommer i forbindelse med vand, danner en geléagtig masse, som er i stand til at opfange sandet i hestens tarmkanal. Gelémassen indkapsler sandet og fører det så med afføringen ud ad hestens tarmsystem.

I det nye produkt har producenten så yderligere tilsat gærproduktet Actigen, der også har beviseligt gode effekter på mave/tarm-kanalen. Endelig har man - for at få det hele til at glide lettere ned - tilsat æblefibre. Husk, at midlet skal tilsættes lidt vand - eller iblandes foder, der opløses i vand - for at få den rigtige effekt.

Sådan opdager du problemet

Det er en god idé løbende at give hesten loppefrøskaller som et forebyggende middel - eller produkter, der indeholder loppefrøskaller - men er man i tvivl om, hvorvidt hesten døjer med sand i maven, er der en enkel måde at finde ud af det på:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Saml tre hestepærer i et litermål og fyld det op med vand. Rør lidt rundt og lad det stå natten over. Hvis der er mere end et par millimeter sand eller grus i bunden af litermålet, så skal man foretage en udrensningskur.

Inden du går i gang med en kur med loppefrøskaller, er det altid en god idé at kontakte dyrlægen først. Og hvis du har mistanke om, at din hest har maveproblemer, skal du kontakte dyrlægen.

Du kan høre mere om loppefrøskallers effekt på Biofiber Daminos stand J7190 på Hest & Rytter.