Praktiske tips til flottere møbler i teak, alu, plast og kunststof.

Foråret står for døæren, og det er tid til at gøre havemøblerne forårsklar. Men hvordan klares det nemmest? Fra havemøbel-firmaet Mandalay har vi modtaget en tips og vejledning til rengøring og pleje af udendørs møbler:

Aluminium og plast

Havemøbler i aluminium og forskellige plastmaterialer er tæt på at være vedligeholdelsesfri bortset fra almindelig rengøring. Aluminium ruster ikke, og en god pulverlakering skaller ikke af. Derfor kræves der kun rengøring af overfladerne med en blød børste - eller aftørring med en klud opvredet i rent vand eller en mild sulfoopløsning. Plast og flettet plast får samme behandling.

Alger og pletter er et kendt problem udendørs og fjernes med Rodalon eller plastrens. Undgå klorin, der gør plastmaterialer "sprøde", og brug aldrig ståluld, ridsende svampe og skuremidler. Non-wood eller poly-wood er særlige plasttyper med træ-look og rengøres på samme måde som andre plastmøbler.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Ubehandlet teak

Havemøbler i teaktræ er populære, fordi de er formstabile og med deres høje olieindhold modstår det skiftende danske vejr - uden at vride, tørre ud, slå revner eller splintre. Men som alle udendørs overflader bliver også teak snavset og påvirket af sol og regn. Derfor bør møblerne rengøres og plejes regelmæssigt.

Det bedste råd at rense overfladerne er med en kraftig opløsning af brun sæbe eller trærens og en stiv børste eller nylonsvamp. Pletter og skjolder fjernes med brun sæbe, skurepulver eller trærens. Alger i overfladen fjernes med brun sæbe eller Rodalon. Husk altid at skylle efter med rent vand.

Ru overflader kan gøres glatte med fint sandpapir og poleres efter med en tør bomuldsklud. Træet skal være helt tørt ved slibning. Man kan beskytte ubehandlede teakoverflader mod fedt- og rødvinspletter ved at smøre dem ind i en tyktflydende opløsning af sæbespåner og efterpolere med en tør bomuldsklud. Behandlingen kan gentages efter behov i løbet af sæsonen.

Oliebehandlet teak

Møbler i oliebehandlet teak kan efter flere år udendørs have brug for en dybdegående behandling - for eksempel med et tokomponent trærensemiddel. Dette fjerner laget af gammel olie og snavs, så det smukke træ kommer til syne. Ru overflader kan gøres glatte med fint sandpapir og poleres efter med en tør bomuldsklud.

Nu kan teakmøblerne enten stå ubehandlede, så de med tiden får det sølvgrå look - eller behandles med en træolie til udendørs brug.

Oliebehandling

Sørg for at overfladerne på møblet er rene og fri for støv, pollen med mere. Olien påføres i skygge, da solen hærder den for hurtigt. Smør tyndt på - et tykt lag giver en klistret overflade. Aftør overskydende olie inden den hærder, det vil sige inden for cirka 10 minutter, så bliver overfladerne matte. Når olien at hærde inden aftørring, bliver overfladerne blanke. boa