Abonnementsartikel

Varmepumper har fået solidt fodfæste i de danske hjem. I hvert fald så fortsatte stigningen i antallet af solgte varmepumper i anden halvdel af 2018, hvor der i alt blev solgt mere end 22.854 luft-luft-varmepumper (mod 17.422 i samme periode i det hidtidige rekordår, 2017). Det viser nye tal fra Energistyrelsen.

- Der er flere gode grunde til, at danskerne har taget teknologien til sig. Først og fremmest er det en varmeløsning, som både er grøn, relativt billig at anskaffe sig og som giver besparelser på energiregningen fra dag ét, siger Simon O. Rasmussen, underdirektør i Tekniq, der repræsenterer de danske el- og vvs-installatører.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Opgørelsen fra Energistyrelsen er behæftet med en smule usikkerhed, da flere markedsaktører er blevet inviteret til at deltage i undersøgelsen i andet halvår af 2018, hvilket kan bidrage til stigningen. Det ændrer dog ifølge Tekniq ikke ved det samlede billede af en teknologi i kraftig fremgang.

- Tallene stemmer overens med konklusionerne i vores seneste medlemsundersøgelse, der viste, at el- og vvs-installatørerne oplever en klart voksende interesse for netop varmepumperne, siger Simon O. Rasmussen.

Godt alternativ

Også når det gælder de større (og dyrere) luft-vand-varmepumper er der sket en stigning i salget på godt 30 procent. Disse pumper er ifølge Simon O. Rasmussen et godt alternativ for de boligejere, som stadig bruger oliefyr til at varme deres huse op.

- Der findes stadig mange tusinde oliefyr i Danmark. Og derfor vil væksten i salget af luft-vand-varmepumper varmepumper formentlig fortsætte de kommende år i takt med, at de gamle fyr udfases. Samtidig vil vi opleve, at elpriserne falder og det vil gøre eldrevne varmepumper endnu mere attraktive, siger Simon O. Rasmussen.

Gå den autoriserede vej

Han ser dog også udfordringer ved den hastigt voksende interesse for varmepumperne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Som det ofte sker, når ny teknologi vinder frem, så støder vi på produkter af tvivlsom kvalitet - ikke mindst på nettet. Samtidig ser vi en række aktører med mindre gode kompetencer slå sig op på at kunne installere pumperne. Ifølge en nylig undersøgelse er cirka 10 procent af varmepumpeejerne da også utilfredse med den pumpe, de har købt, siger Simon O. Rasmussen.

Han anbefaler derfor, at man som boligejer tænker sig godt om og søger vejledning hos kvalificerede fagfolk, inden sparepengene sendes i arbejde.

- Den rigtige varmepumpeløsning er ikke en hyldevare. Man skal derfor først og fremmest vælge en kompetent installatør. Derved er man sikret, at man får præcis den varmepumpeløsning, der passer til ens konkrete behov. På den måde opnår man det optimale udbytte af investeringen, siger Simon O. Rasmussen og uddyber:

- Det gode råd er at kontakte en autoriseret installatør - og gerne en VE-installatør - der har dokumenteret erfaring med både at dimensionere og installere varmepumper, og som samtidig er omfattet af en garantiordning, så du som køber kan føle dig sikker på ikke at spilde dine penge,? siger Simon O. Rasmussen.

Er du som boligejer stadig i tvivl, kan du på Energistyrelsens hjemmeside (sparenergi.dk) finde en liste over godkendte varmepumper. Holder du dig til den, kan du være rimelig sikker på, at udstyret i hvert fald er i orden.boa