Abonnementsartikel

Store dele af året kan man finde dyreunger i den danske natur, men de begynder for alvor at dukke op nu, hvor foråret banker på døren.

- Allerede i februar kunne vi møde de første harekillinger. De ligger typisk enligt og putter sig i græsset eller skovbunden og giver derfor ofte anledning til at tro, at de er blevet forladt af deres mor. Det er de ikke. Det er naturlig adfærd for dem, at moderen er ude at græsse for sig selv, for så få gange i løbet af døgnet at komme hen til killingen for at lade den drikke mælk. Derfor er det vigtigt, at man lader enlige harekillinger ligge i fred, siger naturskoleleder Trine Sørensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Egern i marts

I marts kommer egernungerne til verden. De bliver født i reder oppe i træerne. Det sker desværre, at ungerne kan falde ud af reden. Hvis man finder en egernunge ligge på jorden, skal man afvente situationen for at give moderen en chance for at hente sin unge op igen.

Omkring i april kommer rævehvalpene til verden. De fødes og opholder sig den første tid i en rævegrav, men efter en måneds tid begynder de at lege uden for graven. Efter to måneder strejfer de lidt omkring og går med moderen på jagt. Ser man en enlig rævehvalp, er den sikkert blot med mor på udflugt, men hvis man finder et helt kuld hvalpe gå forkomne rundt, kan moderen være død. I så fald kan man kontakte Dyrenes Beskyttelse Vagtcentral på telefon 1812 for hjælp og vejledning.

Vis hensyn

I slutningen af foråret omkring maj/juni kommer rålammene til verden. Ligesom harekillingerne ligger de i starten helt alene det meste af tiden, da moderen kun kommer forbi og giver lammet mælk få gange i døgnet. Derfor skal man holde afstand og lade rålammet være, hvis man skulle komme forbi dem i naturen. Moderen er sikkert lige i nærheden. Men hvis man aer den, kan moderen lugte det, med fare for, at moderen derefter ikke vil kendes ved rålammet. Ligger lammet derimod og kalder vedvarende over meget lang tid, kan der muligvis være grund til bekymring.

- Her i yngletiden er det vigtigt at alle viser hensyn til naturen og de mange dyr, uanset hvilken dyreart man møder på sin vej. Det gælder også, hvis man har sin hund med på tur. Det er vigtigt at holde hunde i snor, så de ikke forstyrrer naturens små dyreunger. Ser man en dyreunge, så nyd synet, hold pæn afstand, lad være med at røre ved den og gå så videre på din tur, siger Trine Sørensen.