Abonnementsartikel

Danskerne er for dårlige til at lufte ud i hjemmet. På trods af Miljøstyrelsens anbefalinger om at lufte ud flere gange dagligt er det nemlig kun 43 procent af danskerne, der efterlever det. Det viser en undersøgelse fra Ingeniørforeningen, IDA.

De manglende udluftninger går ud over indeklimaet i hjemmet, og det kan have konsekvenser for vores helbred. Dårligt indeklima kan nemlig forsage hovedpine, uoplagthed og irritation af slimhinderne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Særligt her i vinterhalvåret, hvor vi lufter mindre ud og tænder for radiatorerne, bliver luften tør, og det giver større risiko for at blive syg eller forkølet.Samtidigt får man ikke luftet alle de kemikalier ud, som er i luften, og det gør os også ekstra udsatte, fortæller Renate Müller, der er professor ved Institut for Plante- og Miljøvidenskab på Københavns Universitet.

Hun har forsket i, hvordan stueplanter kan afhjælpe det problem.

- Der er ingen tvivl om, at planter kan give et bedre miljø i hjemmet. De producerer mere ilt og øger luftfugtigheden, så risikoen for at blive syg falder. Samtidigt kan nogle typer planter også rense for de kemiske stoffer, der er i luften, for eksempel fra møbler, maling eller rengøring, og dermed gøre luften sundere for os, fortæller hun.

Flere dyrker ren luft

Det er dog ikke lige meget, hvilken type plante du stiller i dit hjem. Ifølge Arne Persson, der er planteekspert hos Plantorama, findes der en gruppe af luftrensende planter, som er særligt effektive.

- Det er generelt de bladrige planter, man skal gå efter, gerne med relativt store blade. Derudover er det vigtigt at vælge planter, der lysmæssigt passer til der, hvor man vil stille dem. Det er nemlig vigtigt, at planterne er sunde og i vækst, så den rigtige mængde lys og den generelle pasning af dem er afgørende, siger Arne Persson.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På bare fire år har Plantorama mere end fordoblet salget af luftrensende planter.

- Det er tydeligvis noget, der optager flere i dag. Vi bliver jo generelt mere og mere opmærksomme på de kemikalier, der findes i luften omkring os, og så er planterne jo en nem og effektiv måde at forhindre det på. Samtidigt har sociale medier også været trendskabende i forhold til stueplanter, siger Arne Persson.

Han forslår tre planter, som er særligt effektive til luftrensning:

Svigermors skarpe tunge: Placér planten i rigeligt lys. Vand sjældent, så jorden udtørrer mellem vandingerne. Det er vigtigt ikke at vande selve rosetten, da planten risikerer at rådne. Vand i stedet i underskålen.

Væddeløber: Planten trives bedst et lyst sted, men kan også placeres i halvskygge. Vand jævnligt, så jorden er fugtig, men ikke våd.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Guldpalme: Undgå, at planten står i direkte sollys, men stil den i stedet i halvskygge. Vand den med jævne mellemrum, så jorden holdes fugtig, men vær opmærksom på ikke at overvande den.