Abonnementsartikel

Fortællingen om firmaet Kwern fra Ringe på Fyn er en positiv historie om en startup-virksomhed, som har succes med egen udvikling af en fliserenser, der produceres i Danmark og også eksporteres til store dele af Nordeuropa. Nu har firmaet netop lanceret sidste skud på stammen i serien af fliserensere med navnet Greenbuster.

Den nye fliserenser har fået navnet Greenbuster Rider 200, og i modsætning til forgængerne, er der tale om en udgave, der i første omgang kan monteres på havetraktorer i Husqvarna 200/300-serien.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Det er en fortsættelse af vores produktprogram, som er udviklet og produceret i Danmark på vores fabrik i Ringe. Udviklingen er et samarbejde med de danske forhandlere af have- og park-udstyr om, hvad kunderne efterspørger hos dem, fortæller ejer og direktør i Kwern, Jan Nielsen.

Meldingen fra forhandlerne lød på, at der var efterspørgsel på en maskine beregnet til lange flisegange i boligselskaber, hvor der kunne være langt at gå.

- Så vi undersøgte, om vi kunne udvikle en løsning, der kunne passe til det formål, og vi fandt ud af, at mange af kunderne havde en plænetraktor stående. Så vi valgte at bygge en fliserenser beregnet til at montere på en Husqvarna-frontklipper, siger Jan Nielsen.

På den grønne måde

Firmaet Kwern startede i 2016, og fliserenserne har et set-up med stålbørster, der er specialudviklede på fabrikken i Ringe. De er sat op på en måde, så man kan lave en reel ukrudtsbekæmpelse uden at ødelægge fliserne - og så sker ukrudtsbekæmpelsen på den grønne måde, uden brug af kemikalier.

- Det er første år, at vi kører med den nye Greenbuster Rider 200, så produktionen starter reelt her i maj, men den er allerede solgt til adskillige kommuner, siger Jan Nielsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Greenbuster Rider 200 bliver monteret, som man gør med en klipper, og alle, der har en havetraktor med frontklipper - og som kan finde ud af at tage klipperen af - kan også montere den og køre med den, forsikrer direktøren.

Ingen overraskelser

Fliserenseren, der består af to hoveder med seks blokke af tre stålbørster, kan løftes og sænkes undervejs, ganske som når man kører med en klipper. Man kan forskyde børsterne og køre med enten højre eller venstre børste, hvis man for eksempel kun kører græskanter. Fliserenseren er forbundet til havetraktoren med den almindelige drivrem til klipperen, så man skal ikke skifte noget, når man monterer den. Og man behøver ikke være nervøs for stenslag eller andre overraskelser.

- Vi har udviklet produktet, så det maksimum smider tingene halvanden meter ud til siden. Vi har fundet den rette hastighed og vinkel på børsterne, så der er ingen risiko for, at skidt og ukrudt bliver smidt langt væk, understreger Jan Nielsen.