Abonnementsartikel

På det yderste af Sydfyn, nærmere betegnet Horne Land, helt ude, hvor haverne fortsætter direkte ud i bølgerne, bor en verdenskendt dansker. Hun er ikke kendt fra hverken fodbold, håndbold eller film, men derimod for at være bagkvinde for nogle af verdens smukkeste roser.

Og det er ikke tilfældigt, at Rosa Eskelund har formet og skabt roser, som blandt andre kronprinsesse Mary og skuespilleren Ghita Nørby med glæde har navngivet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg har beskæftiget mig med roser i 37 år, og jeg har aldrig lavet andet, fortæller Rosa Eskelund fra væksthuset med udsigt over det sydfynske øhav.

Stor i Kina

Rosa Eskelund er oprindeligt uddannet væksthusgartner, og det er nu 23 år siden, at hun for første gang begyndte at krydse og udvikle nye roser. Siden er det blevet til langt over 300 forskellige roser, der som enten mini-, potte, eller afskæringsroser har gået deres sejrsgang over hele verden.

- Og så selvfølgelig spiselige roser, det er det nyeste skud på stammen, siger Rosa Eskelund med et stort smil.

I sit eget firma Roses Forever udvikler Rosa Eskelund rosen-sorter. Hun producerer dem ikke, men derimod sælger hun rettighederne til andre i hele verden, der så kan producere dem. Ikke mindst i Kina, som er et af firmaets største markeder.

- Jeg går meget efter duft og sundhed. Roserne bliver udviklet i vores lille udviklingsdrivhus på 200 kvadratmeter her i Dyreborg, hvor jeg går rundt og leger bi, fortæller Rosa Eskelund.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg tager simpelthen pollen fra én rose - for eksempel en rød - og flytter over på en gul, og så efter en længere proces på halvandet år, så kan jeg tage kerner fra roserne og så dem. Ud af kernerne spirer cirka 25 procent, og så er det, at det store selektionsarbejde går i gang, siger Rosa Eskelund.

Rosas tip: Sådan bruger du biologisk bekæmpelse af skadedyr

Lang proces

Når roserne er blevet udvalgte, bliver de sendt i test som haveroser, potteroser i drivhus eller afskæringsroser, afhængigt af, hvad generne viser sig at være. Og det endelige resultat af udvælgelsen og testen, dukker først op lang tid efter. Meget lang tid.

- Det tager lang tid fra start til slut. Det er det værste ved mit job, for jeg har simpelthen ingen tålmodighed. Men en god haverose tager mindst 10 år at udvikle. Miniroserne tager cirka fire til fem år, siger roseforædleren, der siden starten i Kolding i 1988 har skabt sig et stort navn.

Blandt de mange priser, som Rosa Eskelund gennem tiderne er blevet tildelt er "Den gyldne rose". Det skete da Verdensorganisationen af rosenselskaber, WFRS, for første gang nogensinde i 2018 holdt sin årlige konvention i Skandinavien.