Abonnementsartikel

Foråret nærmer sig, og for mange er det tid til at gøre alvor af drømmen om at købe en sød, lille hundehvalp. Det er dejligt at have hund, men desværre glemmer alt for mange danskere, at med en hund følger et sort arbejde og ansvar. Fra Agria Dyreforsikring har vi modtaget en miniguide til at finde ud af, om man er klar til det ansvar, det er at have en hund.

Hvert år bliver 60.000 nye hunde registreret i Danmark ifølge Dansk Hunderegister. Desværre er en del af disse nyerhvervelser fejlkøb, hvor den nye ejer ikke har foretaget de fornødne overvejelser inden anskaffelsen af hunden. Det forklarer Mogens Brix, som er dyrlæge hos Agria Dyreforsikring:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det går op for ejerne, at hunden alligevel ikke passer så godt ind i dagligdagen. Den er for dyr, eller hunden har adfærdsproblemer på grund af en dårlig opvækst. Af den grund ser vi desværre af og til hos Agria Dyreforsikring, at raske hunde bliver videresolgt, afleveret på dyreinternater eller i værste fald aflivet.?

Mogens Brix understreger, at køb af hund ikke bare er noget, man gør. Det kræver, man tænker grundigt over, hvilken hund man vil have. At man sætter sig ind i købssituation, økonomi, adfærd i dagligdagen, tid og interesse på sigt - og ikke mindst gør sig klart, både personligt og på familieplan, hvilket behov og forventninger der er til hunde. Det er altafgørende for, hvilken type hund der passer til familien, og om man overhovet er klar til opgaven.

Tænker man på at anskaffe sig en sød, lille snude i foråret, så foreslår Mogens Brix, at man følger denne miniguide, før man foretager det endelige køb:

Den rigtige race

1. Afghansk mynde, Beagle, Golden Retriever eller Labrador? Der findes rigtig mange hunderacer, og hver race har forskellige behov. Nogle hunde skal bruge mere motion end andre, nogle skal stimuleres meget, nogle er mere udadvendte og andre reserverede. Man skal sætte sig ind i de forskellige racers adfærd og sammenholde det med de rammer og forventninger, der er til en fremtidig hund i familien, frem for blot at vælge den sødeste.

En hund kræver tid

2. Hvordan passer hunden ind i hverdagen? En hund kræver tid. Den skal luftes ofte og have motion. Det skal den flere gange hver dag, alle år og i alt slags vejr. Man skal bruge tid på træning især i de første leveår, og alle hunde har brug for at blive stimuleret gennem leg og aktiviteter hele deres liv. Har man et arbejde, hvor man går tidligt og kommer sent hjem, så er det ikke sikkert, hunden passer ind i den dagligdag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Økonomi

3. Husstandens økonomi skal være gearet til en hund. En hund behøver ikke være dyr i drift, men den vil altid være en fast post i budgettet. Man skal sætte penge af til foder, udstyr, dyrlægeregninger, forsikringer og måske professionel træning. Det fornuftige er at lave et overslag på udgifterne til hunden og tage denne faste udgiftspost med i budgettet for så at vurdere, om man har råd.

Hvalpefabrikker

4. Hvalpefabrikker er det begreb, man typisk bruger om de lyssky foretagender, som opdrætter hunde under useriøse og uacceptable vilkår uden hensyn til hundens ve og vel og med blot profit for øje. Disse hvalpe får ikke en god og sund opvækst. De bliver som oftest vanskeligere at omgås og hurtigere syge.

Man skal forholde sig kritisk til det miljø, hvalpen er vokset op i. Kig rundt på omgivelserne. Ser det hyggeligt og rart ud, eller er det usselt. Spørg ind til hvalpens opvækst, og bed om at møde hundens mor. Hun skal ligesom hvalpene være glad og imødekommende. Det kan i den forbindelse være en rigtig god idé at følge hvalpen fra fødsel, til den er klar til at komme ud i sit nye hjem efter 8 ugers tid. Både for at følge med i dens fysiske udvikling, men ikke mindst hvalpens adfærdsudvikling ? hvalpen bør ikke være sky eller bange, men derimod tillidsfuld i forhold til menneskelig kontakt.

Når man handler hvalp, er det vigtigt, at man får udleveret den rette dokumentation. Man bør få udleveret en sundhedsbog, der er stemplet og udfyldt af en dansk dyrlæge. Sundhedsbogen indeholder blandt andet et sundhedsskema, der skal være udfyldt, samt stempler for vaccination. Får man et blåt EU-pas med til hvalpen, bør dette også være udfyldt af en dansk dyrlæge.

Hvis den hvalp, du overvejer at købe, har et pas, der er udstedt i udlandet, så er den sandsynligvis ikke født og opdrættet i Danmark. I en sådan situation vil det være en rigtig god idé at undersøge, om hvalpen er lovligt indført i Danmark. Hvis dette ikke er tilfældet, skal man være på vagt. Der er da risiko for, at hvalpen ikke er opdrættet under acceptable forhold.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Prisen

5. Hvis prisen på hunden er meget lavere, end hvad en tilsvarende hund normalt koster i Danmark, så bør alarmklokkerne ringe. Det, man sparer ved at købe en billig hund, kan meget nemt blive overskygget af ekstra omkostninger til dyrlæger, behandlinger og medicinering af sygdomme og skader som resultat af ringe kår i hundens opvækst.

Pas på slagtilbud på nettet, men besøg i stedet forskellige fysiske opdrættere. Det er med til at give erfaringer, så man bedre kan sammenligne priser og leveforhold med hinanden.