Abonnementsartikel

Design og pris er vigtige elementer for de fleste, der vælger nye vandhaner og brusere, men man kan få flot design og gode priser, selvom man også gerne vil tænke bæredygtigt ved at vælge vandbesparende løsninger i høj kvalitet.

Det siger Liza Andersen, der er blogger på vandmedomtanke.dk og Head of Communication & Marketing hos FM Mattsson Mora Group Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Moderne vandhaner kan lokke eller hjælpe os (altså det man også er begyndt at kalde nudging) til at spare på vandet. Det er smart, for vand er dyrt, og som forårets tørke viste mange steder i landet, har vi heller ikke i Danmark uendelige ressourcer af vand, siger Liza Andersen.

Energivenlige vandhaner

Energivenlige vandhaner kan både sænke dit vandforbrug ved hjælp af forskellige teknologier og sænke dit energiforbrug. Det kræver nemlig også energi at varme vand op. Men vandbesparende armaturer gør, at du bruger mindre varmt vand i dagligdagen og altså mindre energi, hvilket i sidste ende sparer dig penge og beskytter miljøet.

Et moderne kvalitets-armatur kan for sørge for, at der kommer lidt mindre vand ud, når du åbner for vandhanen, men skabe en fornemmelse af, at der er tale om samme vandmængde. På den måde går vandbesparelser ikke ud over komforten. Den funktion hedder "luftblander".

- Nogle moderne vandhaner produceres med koldstart. De fleste af os har en tendens til at tænde for det varme vand, når vi for eksempel skal vaske hænder. Men vandet når aldrig at blive varmt, inden vi er færdige og slukker for vandhanen igen, forklarer Liza Andersen.

Det varme vand står derfor i rørene til ingen verdens nytte og bliver koldt. Det koster meget energi. Vel at mærke energi, som du så at sige ikke får noget for. Det forhindrer en vandhane med koldstart.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Spar vand med luft

Hvis du har en ældre bruser installeret i dit bad, bruger du mindst 10-15 liter vand i minuttet, og tager du et bad på 10 minutter, ryger der altså hurtigt 100-150 liter gennem afløbet. Med de nye sparebrusere kan du næsten halvere den mængde.

- Brusehovedet er nemlig designet til at tilføre luft til vandet, så der i stedet kommer cirka seks liter vand ud i minuttet, men komforten er stadig høj. Du får et billigt bad, men samme oplevelse, siger Liza Andersen.