Abonnementsartikel

- Den grønne omstilling er mere aktuel end nogensinde før, og bevarelsen af vores drikkevand optager os meget i Furesø Kommune, siger Lene Munch-Petersen (S), formand for Udvalget for Natur, miljø og grøn omstilling i Furesø Kommune.

Når Furesø Kommunes gartnere går på arbejde, værner de om naturen og rent drikkevand. De har ikke anvendt sprøjtegift på kommunens arealer i 20 år. Men det bekymrer, at sprøjtegifte dukker op i drikkevandsboringer i Danmark, og at flere kommuner overvejer at genindføre sprøjtegift til at bekæmpe ukrudt for at spare penge.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Furesø vil inspirere andre til at droppe sprøjtegiften og har derfor tilmeldt sine 8 mio. kommunale kvadratmeter til Giftfri Have under Danmarks Naturfredningsforening.

- Vi er ikke naive, og vi ved godt, at vi ikke alene kan sikre det rene drikkevand i Danmark. Men vi vil gøre vores del. Med vores deltagelse i kampagnen kan vi forhåbentlig inspirere andre til også at blive giftfri - andre kommuner, såvel som virksomheder og private haveejere. Det er et fælles ansvar, siger Lene Munch-Petersen.

Glæder sig

Furesø Kommunes tilmelding til Giftfri Have glæder hovedaktøren bag kampagnen, Danmarks Naturfredningsforening.

- I Danmarks Naturfredningsforening arbejder vi målrettet for et rent miljø. Det er derfor overordentligt glædeligt, at Furesø kommune nu, som den første kommune i landet, tilmelder sine mere end 8 mio. kommunale m2 til Giftfri Have. Det er et stærkt signal til landets øvrige kommuner og til kommunens borgere om at lægge giftsprøjten på hylden - til gavn for vores grundvand, vores biodiversitet og os selv, siger præsident i Danmarks Naturfredningsforening Maria Reumert Gjerding.

Aleverede sprøjtegifte

Furesø Kommune har i 2019-2020 et særligt fokus på rent drikkevand og markerede det på genbrugsstationerne den 24. marts 2019. Her kunne borgere aflevere deres sprøjtegift og til gengæld modtage gratis bunddækkeplanter, ligesom borgerne kunne få tips og vejledning til en nemmere og vildere have. Der var en overvældende opbakning. Omkring 200 borgere - børn som voksne - kom i løbet af dagen på de to genbrugsstationer.