Abonnementsartikel

At vågne op til fuglefløjt i ørerne, frisk luft til næsen og med udsigt til dansk natur er blevet eftertragtet. Det viser nye tal, hvor over 177.000 danskere i 2018 bookede sig til en overnatning på en af Naturstyrelsens store lejrpladser med primitive forhold. Det er det største antal nogensinde.

I 2013 bookede 105.000 danskere en plads til soveposen. Siden er antallet af bookinger steget med 68 procent.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Naturen er helt fantastisk til at samle tankerne eller søge nye eventyr. Der er mange gratis oplevelser for unge, enlige, børnefamilier og ældre. Naturen skal beskyttes, men vi skal også kunne benytte den ? og derfor er der kun grund til at glæde sig over, at der igen i år er sat ny rekord i antallet af danskere, som har taget en gratis nat under åben himmel, siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen.

Flest på Sjælland

Ud af de i alt 177.514 bestillinger i 2018 er 112.253 af bestillingerne på sjællandske lejrpladser. Der er næsten dobbelt så mange, der vil sove i naturen øst for Storebælt end i den vestlige del af landet.

- Det er helt centralt for mig, at vi giver alle muligheden for at komme ud i vores natur og væk fra hverdagens trummerum. Det kan være lige fra en tur på mountainbiken, en gåtur med hunden, en nat i et shelter eller lave mad på en bål- og grillplads. Det er bare med at pakke soveposen og finde den nærmeste lejrplads, og det er allerede betalt over skatten, siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen.

Naturstyrelsen har 172 store lejrpladser på statens naturområder fordelt over hele landet. På disse lejrpladser er det muligt at overnatte under primitive forhold. Det er muligt at booke de store lejrpladser til grupper fra skoler, spejdere, klubber, familier og andre større grupper, hvis man vil sikre sig en plads i forårets helligdage eller i sommerferien.

Først-til-mølle

Derudover er der en lang række mindre lejrpladser, som man dog ikke kan booke på forhånd. Her fungerer først-til-mølle-princippet. Man kan også slå teltet op i en af de over 200 skove med fri teltning. Det er derfor altid muligt at sove i skovbunden på Naturstyrelsens arealer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fælles for alle faciliteter er, at de er gratis.

Se alle muligheder for at overnatte i naturen og book en stor lejrplads her: ww.nst.dk/overnat.