Abonnementsartikel

Det var på et hængende hår, at den legendariske Korinth Kro på Fyn blev reddet fra nedrivning. Efter en konkurs i 2012 har adskillige ejere forsøgt at renovere den fantastiske bygning, men alle forsøg slog fejl, og til sidst fik kommunen nok og forlangte den revet ned.

Men så kom Anne Kyhn forbi.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Vi kom ind i sidste øjeblik. Jeg så tilfældigvis et opslag om, at nu ville kommunen rive kroen ned, fortæller Anne Kyhn, som nu siden 2016 har arbejdet intenst med at holde liv i, hvad der betragtes som "byens dåbsattest".

- Det ville jo være helt forfærdeligt, hvis den skulle rives ned, som kommunen jo besluttede. Bygningen er jo byens dåbsattest, siger hun.

Og her følger Annes forklaring:

Pensions- og opdragelsesanstalt

I 1780'erne red grevinden fra den nærliggende herregård Brahetrolleborg sammen med digter Jens Baggesen rundt og navngav forskellige matrikler i området. Det gjorde de, fordi Greve Johan Ludvig Reventlow på Brahetrolleborg gerne ville lære befolkningen forskellige brugbare ting, blandt andet geografi. Derfor fik matriklerne forskellige geografiske navne. Han mente, at det gav et klarere billede af, hvordan verden var skruet sammen.

Derved fik matriklen (hvor Korinth Kro nu ligger) navnet Korinth. Der lå ingenting på det tidspunkt. Men så byggede Johan Ludvig Reventlow hovedbygningen, og det var planen, at det skulle være en pensions- og opdragelsesanstalt primært til københavnske unge mennesker. Det var ikke ment som afstraffelse, men mere i tråd med oplysningstidens tankegang om dannelse. Mens han så var i gang med at bygge det, kom skolereformerne indover, og så fik man i stedet jo brug for et seminarium.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kongelig privilegeret kro

Seminariet blev dog ikke til noget, i stedet blev bygningen til en pensions- og opdragelsesanstalt et stykke tid. Derefter blev det en spindeskole for enlige kvinder og enker for endelig i 1801 at blive til kongelig privilegeret kro. I starten kom diligencen forbi med post, hvilket i "postsprog" hed "per Korinth". Og da så jernbanen kom i 1882, blev man ved med at kalde det "per Korint", hvilket naturligt nok gav den efterfølgende stationsby navnet Korinth.

Korinth Kros lange, glorværdige løbebane som kongelig privilegeret kro fik en beklagelig udgang, da kroen gik konkurs i 2009.

- Da vi kom ind i billedet i 2016, havde kommunen besluttet at rive bygningen ned. Den havde stået tom siden 2009, men forfaldet tog først rigtigt fat efter 2012, fortæller Anne Kyhn, der sammen med ægtefællen Finn Kyhn var en del af en lille gruppe personer, der ville redde bygningen.

- Der har været organiseret tyveri, alle håndvaske var slået i stykker for at flå armaturerne af, el-ledninger var klippet over, vinduerne var knuste og alt inventar som tallerkener og glas var smadret.

Nødvendigt med forening

Til et efterfølgende møde dukkede 50 personer op, og ud af det dannede fem frivillige i første omgang en arbejdsgruppe.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi fandt hurtigt ud af, at vi var nødt til at danne en forening for, at nogen ville tage os alvorligt. Og det skulle gå stærk med vedtægter og ikke mindst budget for at overbevise politikerne om, at de ikke skulle rive ned, siger Finn Kyhn.

I første omgang fik gruppen udsættelse på tre måneder og senere et halvt år til at finde et projekt for bygningen. Efter at have diskuteret flere forskellige forslag, endte gruppen med at vedtage, at bygningen fremover skulle satse på såkaldt outdoor-turisme, og navnet Korint Outdoor Hostel blev vedtaget. Herefter kunne det konkrete arbejde gå i gang, og der er masser at gå i gang med.

- Vi har rigtig mange kvadratmeter under tag, omkring 2.000 i alt, fortæller Anne Kyhn.

- Det skal ikke være et fint sted, men en enkelt sted. Pænt og rent, så man kan komme med sin rygsæk, cykel eller hest og få en forholdsvis billig overnatning.

Op i bidder

På grund af arbejdets enorme omfang har arbejdsgruppen besluttet at dele projektet op i bidder. I første omgang istandsætter de frivillige et anneks, der får i alt 28 sengepladser og et udeområde med blandt andet et "hængekøjehus".

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Lige nu laver vi et miniformat i den ene bygning med værelser i forskellige størrelser, en samlingssal samt et køkken. Så laver vi så meget af udeområdet, som der er penge til. Det skal så generere - forhåbentligt - et overskud, så vi også selv kan komme til fondene og sige, at vi har en egenkapital, som ikke er kommet via fundraising eller medlemmer. Så de bedre kan se, at det skal nok gå, siger Finn Kyhn.

Dette projekt står efter planen færdig i løbet af foråret 2019, hvorefter næste projekt går i gang, og det er restaurering af hovedbygningens ene halvdel. Denne del er allerede fuldt finansieret via fonde, inklusive reparation, men ikke udskiftning af taget.

Selv om projektet er godt i gang, og meget længere end kritikerne havde troet muligt, så er der stadig et stykke vej indtil den endelige restaurering er afsluttet. Planen lyder på, at der i alt skal færdiggøres 72 værelser, en lille sal til 50 personer med køkken og toiletfaciliteter, en stor sal med plads til 120 mennesker, eget industrikøkken og toiletfaciliteter. Derudover er der så vandrerhjemsdelen med den gamle krostue og veranda, køkken og toilet.

Og på spørgsmålet om, hvornår det så sker, lyder en overraskende positiv latter.

- Det er fondene, der afgør, hvornår vi bliver færdige. For vi skal nok få brugt pengene i takt med, at de kommer, forsikrer Finn Kyhn, inden vi drager ud - og næsten farer vild - på en rundtur i de mange, mange indendørs kvadratmeter, der fortæller en tydelig historie om både storhed og forfald.