Abonnementsartikel

Foråret og havesæsonen er i gang, og det betyder, at tusindvis af danskere kører til og fra byggemarkeder, havecentre, genbrugspladser og så videre med deres trailer.

Men når traileren bliver læsset med eksempelvis sten, jord, fliser og affald, så er mange bilister i tvivl om, hvor meget de lovligt kan fylde i deres trailer. På mange almindelige trailere, som er udbredte i de danske parcelhuskvarterer, skal der nemlig ikke så meget til, før trailerens vægtgrænse er nået.

Artiklen fortsætter efter annoncen

29 procent i tvivl

I en undersøgelse, som Rådet for Sikker Trafik har fået udarbejdet, svarer 29 procent af de adspurgte bilister, der har kørt med trailer indenfor det seneste år, at de har været i tvivl om, hvorvidt de kørte med overlæs.

Det er et problem, for en forkert læsset trailer eller en trailer med overlæs kan blive ustabil under kørslen, og det kan i værste fald ende med en ulykke.

- Det kan være farligt at køre med overlæs på traileren, for det kan gøre køretøjet ustabilt, så man risikerer at miste herredømmet. I Rådet for Sikker Trafik får vi ofte spørgsmål om reglerne for at køre med trailer, da de kan være svære at navigere i. I mange tilfælde bliver folk overraskede over, hvor lidt godset på traileren fylder, når vægtgrænsen er nået. Et godt råd er at køre to gange i stedet for at tage chancen med overlæs, siger Jeppe Gudmandsen, pressekonsulent i Rådet for Sikker Trafik.

Læs også: Hvilken trailer må du køre med, og hvor hurtigt må du køre med en trailer.

Sådan undgår du overlæs

Inden du kører afsted med bil og trailer, er det vigtigt at være sikker på, at køretøjet overholder reglerne, og at du må køre vogntoget lovligt med dit kørekort. Hvis du overtræder reglerne, kan det blive både farligt og dyrt. Derfor er det en gode ide at bruge lidt tid på at sætte dig ind i reglerne, inden du læsser traileren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Man behøver ikke have været på mange genbrugsstationer eller byggemarkeder for at se, at hverken fantasien eller optimismen fejler noget, når traileren læsses, så man kan undgå at køre to gange. Men mange undervurderer ganske enkelt vægten af det gods, der læsses på, og så er det, at det bliver farligt. Traileren kommer nemlig nemt i slinger, især ved overlæs, og hvis man ikke har fordelt vægten korrekt. Det gælder også hvis man kører med campingvogn. Det kan derfor nemt ende fatalt, hvis man ikke har styr på, hvor tungt læs man kører med, siger chefinstruktør i køreteknik på FDM Sjællandsringen, Søren Holten Jacobsen.

Se her, hvor lidt der må læsses på din havetrailer.

Overlæs kan både være i forhold til den vægt, som traileren isoleret må laste, men også i forhold til hvad bilen lovligt må trække, eller hvor meget du må køre med på dit kørekort. Hvis du kører med overlæs, koster det 75 kroner for hver procent overlæs, du har. Hvis du for eksempel fylder 200 kg. for meget i en trailer, der må veje 500 kg, giver det en bøde på 3.000 kroner, da det er en overskridelse på 40 procent.