Abonnementsartikel

De fleste der var til stede på Roskilde Dyrskue for 10 år siden, da de dansende gravemaskiner fra JCB indtog dyrskuet, kan sikkert huske de enorme gule maskiners optræden.

Og nu vender de tilbage i anledning af dyrskuets 50 års jubilæum, hvor de absurd store maskiner atter kan opleves i fællesdans i den store ring.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Maskinernes dansetrin stammer oprindeligt fra stifteren af JCB, Joe Cyril Bamford, som for at demonstrere, hvor alsidig JCB's opfindelse af rendegraveren var, demonstrerede maskinerne ved at få dem til at løfte sig selv op på "armene", hvorefter han kørte igennem "porten" i en bil.

Ved demonstrationen beviste Joe Cyril Bamford, hvor stabilt rendegraverens hydrauliske sikkerhedsfunktion var. Selv hvis hydraulikken gik i stykker, ville sikkerhedsfunktionen forhindre armen i at kollapse.

I årenes løb har den oprindelige rendemaskine-dans udviklet sig til et helt show, hvor et hold af teknikere fra JCB optræder under navnet JCB Dancing Diggers. Holdet optræder over hele verden, og i år kan de atter opleves på Roskilde Dyrskue den 31. maj til den 2. juni, hvor de optræder i store ring to gange om dagen