Abonnementsartikel

På udvalgte dyrskuer og messer kan man i år møde den nye Crawler, som Brøns Maskinforretning fik importen af i november sidste år fra den tyske producent Köppl.

Köppl Crawler er en kompakt fjernstyret redskabsbærer på bælter, der adskiller sig blandt andet fra andre maskiner ved at have en lav vægt, der bevirker, at den er skånsom overfor det underlag, den arbejder på.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det nye er, at den er bygget lidt som en traktor med mekanisk træk af redskaber og hydraulisk træk af bælter. Det betyder rent praktisk, at en 23 HK-maskine kan trække store redskaber, og den lave vægt gør, at maskinen skåner underlaget, da den trykker mindre, siger Henrik A. Svennild, Brøns Maskinforretning.

Crawler har en totallængde på 113 centimeter, og den er under en meter i højden og har en egenvægt på bare 596 kg. Den store frihøjde og de korte bælter giver maskinen gode terrængående egenskaber, samtidigt med at den som nævnt skåner underlaget - specielt ved vendinger.

Mekanisk PTO

Maskinen er drevet via mekanisk PTO, der sikrer en høj udnyttelse af motorens effekt. Det betyder, at den kompakte multimaskine kan håndtere en slagleklipper med 140 centimeters arbejdsbredde, og klippehøjden kan justeres og tilpasses fra fjernbetjeningen, der har en rækkevidde på op til 300 meter.

For at optimere Crawlers muligheder i terrænet er den blevet udstyret med vægtoverføring i redskabsophænget, hvor både vægtoverføring og flydestilling kan justeres trinløst fra fjernbetjeningen.

Styringen af Crawler på skråninger er hjælpes godt på vej af en "Straight ahead"-funktion, der lader chaufføren trimme retning, så der ikke skal korrigeres ved megen sidehæld.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nu med knuser

Som noget nyt kommer der nu en SFM120 knuser til Crawleren, der så kan klare eksempelvis mindre træer, og senere på sommeren regner Henrik A. Svennild med, at en ventet opgradering af styresystemet er på plads, så man bliver i stand til at definere en grænseflade, så Crawleren bliver autonom og selvkørende. Ganske som vi kender det fra de nye robotplæneklippere.

Brøns Maskinforretning har Crawleren med på Roskilde Dyrskue, Langesømessen samt Have & landskab.