Abonnementsartikel

Alle samlere har det: En stjerne i samlingen.

For Niels Elkjær er det en Deutz, men det er ikke en hvilken som helst Deutz. Højst sandsynlig er Niels' tyskproducerede model fra 1966 den ene ud af kun to i hele kongeriget, hvilket gør den eftertragtet - både herhjemme og i udlandet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Da jeg var dreng, havde vores nabo en gammel Deutz-traktor, og den sad jeg inde i hele tiden. Så lige siden den tid, har jeg kunnet lide tanken om at samle på gamle traktorer, fortæller Niels Elkjær om sin tidkrævende hobby.

Som hos så mange andre samlere, så svinger antallet af modeller hele tiden.

- Lige nu har jeg otte traktorer. Den ældste er fra 1960 og den nyeste er fra 1968. Der er tale om Deutz-traktorer i D-serien og 05-serien. Nogle køber jeg og sætter i stand for at sælge dem igen, og så køber jeg nogle nye, siger han.

Både hobby og arbejde

I modsætning til så mange andre samlere, så har Niels Elkjær formået at kombinere sin store passion for veterantraktorer med sit daglige arbejde. Han arbejder nemlig hos et velkendt traktorfirma.

- Jeg arbejder som servicetekniker hos HCP i Krogager. Firmaet importerer og sælger Deutz-traktorer i Danmark, Norge og Finland. Når jeg kommer rundt til vores kunder, så kan jeg jo være heldig at finde ting, jeg kan bruge. Det sker nogle gange, når man kommer ud til forskellige landbrug, at der står noget og gemmer sig. Så kan man være heldig at få lov til at købe det, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Selv om der for tiden er otte Deutz-traktorer i samlingen, så er der ingen tvivl om, hvilken der er stjernen.

- Den store jeg har, det er en D8005. Så vidt jeg ved, så er der kun to tilbage af den i Danmark. Den er produceret i 1966 og blev solgt i Danmark i 1967. Og der var der ikke mange, der havde firehjulstræk på en sekscylindret motor dengang, fortæller Niels Elkjær om den store, tunge grønne traktor.

- Jeg har fået at vide, at der kun blev solgt fem styk med firehjulstræk i Danmark. Jeg fandt den i Horsens, hvor den havde kørt ude i en skov. Den så frygtelig ud, så jeg fik lov at købe den.

Tre års restaurering

Efterfølgende blev veterantraktoren skilt fuldstændig ad, buler blev banket ud, rust blev fjernet, motor og transmission sat i stand og så videre, indtil den kunne den køre igen. Et projekt, der i alt tog tre år.

Projektet har på mange måder givet pote. Ikke blot står den gamle Deutz som ny, den er eftertragtet både herhjemme og i udlandet. Niels Elkjær har fået forespørgsler fra Holland og Tyskland, og man skal have den store pung frem, hvis den grønne D8005 skal skifte ejer. Og vi taler et sekscifret tal.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Ja, det er et rigtig fint klenodie, konstaterer Niels Elkjær med tilfredshed.

Som far, så søn

Interessen for de gamle traktorer har smittet af i familien. Også Niels Elkjærs søn er blevet smittet af lidenskaben, så han nu også er indehaver af en større samling af de grønne Deutz-modeller.

- Min søn har samme lidelse, som jeg har. Han har seks af de grønne traktorer. Vi går ud og køber dem sammen - gerne defekte modeller - som nogen har haft stående i lang tid. Og så går vi i gang med at finde brugte reservedele til dem rundt omkring, siger han.

Ifølge Niels Elkjær adskiller Deutz-traktorerne fra mange af de andre veteran-traktorer.

- Det er en lidt speciel traktor. Dengang Deutz-traktorer kom frem i Danmark, da var det en rigtig fin traktor. Men det var også en dyr traktor i forhold til de små grå Ferguson og de små Ford-traktorer, siger han og fortsætter:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Den er luftkølet, og det var der ikke mange af de andre, der var. De er typisk vandkølet, hvor Deutz har en stor blæser. Og så var det også en lidt større traktor dengang, hvor de også som nogle af de eneste kom med firhjulstræk.

Ud over sønnen, så deler Niels Elkjær sin interesse for veterantraktorerne med andre medlemmer af Dansk Veteran Traktor Klub, som man også kan møde rundt omkring i Danmark på nogle af dyrskuerne denne sommer. Blandt andet Dyrskuet i Aabenraa (24. og 25. maj), Historisk dyrskue, (26. maj) og Landsskuet i Herning (4.-6. juli).