Abonnementsartikel

Blandt de rekordmange nye udstillere på årets Have & Landskab den 28. - 30. august er firmaet Eversgreen, der har specialiseret sig i store bonsai til private haver, firmadomiciler, offentlige byrum og parker. Indehaver Kaj Evers er uddannet planteskolegartner og henter selv planterne hjem fra Japan, de største op til fire meter høje.

- Det ser man simpelthen ikke herhjemme. Det er også derfor, at vi har valgt at deltage på Have & Landskab. Vi vil præsentere gæsterne for noget, som de ikke kan få andre steder. Disse træer stammer fra private haver i Japan, hvor man har tradition for at pleje dem selv. Flere af vores træer er over 100 år gamle, og det giver en hel unik ro og dybde i mødet med træet, som man ikke er vant til,? forklarer

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kaj Evers, der er klar til at levere både bonsai og arter, som de færreste herhjemme stifter bekendtskab med i det daglige, eksempelvis penselfyr, japansk kristtjørn og kæmpebambus.

Zenspots midt i travlheden

En af de idéer, som Eversgreen tager med til HL19 er de såkaldte "Zenspots" til offentlige byrum. Der er tale om et lille anlæg bygget op omkring et enkelt, stort bonsaitræ med afskærmning og bænke, så man kan træde væk fra den fortravlede hverdag og sidde og falde til ro i selskab med et træ som tydeligt viser den ro og den tid, som det har taget at pleje det frem.

- Konceptet er udviklet til de store og forjagede byer. Midt i byen skal man kunne gå ind i disse 25-30 m2 oaser - "Zenspots" - hvor et af disse træer står og afgiver sin helt korrekte og beroligende energi som skaber bevidsthed om mindfulness, ro og indadvendthed, hvilket vi er i underskud af. Vi er jo alle sammen ved at dø af stress, og det kommer ikke til at blive mindre fremover. Derfor håber jeg på stor interesse fra kommunale fagfolk og byplanlæggere, men også boligselskaber og landskabsarkitekter, som er ansvarlige for at indrette byrum for andre, siger Kaj Evers.

Kræver dygtige gartnere

Når man ser en bonsai - lille som stor - er det tydeligt, at de kræver en helt særlig teknik at vedligeholde. Derfor tilbyder Eversgreen efterfølgende vedligeholdelsesaftaler, men kommunens anlægsgartnere kan også modtage oplæring fra folkene i Eversgreen.

- Det er ikke så kryptisk, men der er trods alt nogle ting man skal forholde sig til, når man passer en gammel bonsai. Det kan vi lære dem, og jeg tror, at mange grønne fagfolk vil sætte stor pris på en så unik arbejdsopgave. Det er en helt særlig form for grøn pleje, der ganske enkelt giver livsværdi, pointerer Kaj Evers, som har stand D020 på udstillingsområdet Torvet.