Selv om et politisk flertal sidste år besluttede, at det fra 2020 er slut med tilskud til boligejere, der gerne vil have en husstandsvindmølle stående i baghaven, så er det stadigvæk god brug for den lille vindmølle, der kan levere både el og varme til folk i yderområderne.
Det mener i hvert fald Knud Østergaard fra firmaet KVA-Vind, der har stort held med at sælge 10 kW husstandsvindmøller - ikke mindst til Asien.
- Det handler ikke om statstilskud til vindmøllerne. I virkeligheden er tilskuddene ødelæggende, for vindmøllerne skal selvfølgelig være rentable, siger Kurt Østergaard, der insisterer på, at vi skal til at tænke anderledes, når det handler om husstandsvindmøller.
- Man er nødt til at tænke på fremtiden. Når nu indbyggerne i yderområderne om nogle år står med et par el-biler og en stor varmepumpe, så vil de begynde at få problemer med at skaffe el, siger han.
Stadigvæk tilskud
Selv om politikerne som nævnt har afskaffet den direkte støtte til husstandsvindmøller for nye anlæg fra og med 2020, så er der nu stadigvæk tilskud at få. Den første maj 2019 starter ansøgningsfristen for at få del i den støtte, som staten betaler per kilowatt-time for strøm, som mølleejeren ikke selv bruger. I år er prisen nede på knap en krone per kilowatt.
- Men det er stadig forkert kun at se på tilskuddet. Man skal selv bruge strømmen, det er hele pointen, siger Kurt Østergaard.
Ifølge Knud Østergaard skal man som forbruger have et årligt elforbrug på mellem 16.000 - 20.000 kilowatt for, at det kan betale sig at opstille en husstandsvindmølle, men så er det ifølge vindmølleproducenten også attraktivt at have sin egen vindmølle, der kan producere op til 30 - 40.000 kilowatt om året.
- Sådan en investering er jo noget bedre end at spare op i banken, hvor man jo ikke får nogen rente i dag. Og så skal man jo også tænke på, at en vindmølle øger ejendomsværdien, understreger han.
Lydsvage
Vindmøllerne som KVA-Vind producerer har en højde på 25 meter til vingespids, og lydniveauet er ifølge producenten meget lavt, fordi vindmøllerne kører uden gearkasse. Højden og støjniveauet bevirker, at møllerne herhjemme kan opstille 46 meter fra nærmeste nabo.
Møllens forskellige dele bliver fremstillet i Danmark, men alle komponenterne samles på firmaets adresse i Skjern.