Abonnementsartikel

I juni lægger prominente havenavne og førende havedesignere fra både ind- og udland vejen forbi Ballerup. Det sker, når Haveselskabet åbner landets største havefest, Cph Garden 2019, og sætter tidens største havetendenser på dagsordenen - fra bæredygtighed, afstresning og fællesskab til byhaver, prydhaver og spisehaver.

- Interessen var enorm, da vi afholdt Cph Garden første gang, og vi mærker fortsat en stor interesse havelivet med en stigende lyst til at nyde havens ro og fornøjelsen ved at se, det vi selv dyrker, gro. Begejstringen for havelivet skaber nye fællesskaber, og jeg glæder mig derfor til at invitere indenfor til Cph Garden 2019, så vi kan dele haveglæden med hinanden og lade os inspirere til nye måder at nyde og dyrke haven, siger Charlotte Garby, direktør i Haveselskabet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Inspireret af Chelsea

Cph Garden er inspireret af de store engelske blomstershows i blandt andet Chelsea og Hampton Court. Program bugner med otte store showhaver, flere mindre udstillingshaver, flere hundrede udstillere, foredrag og workshops, som tilsammen præsenterer det ypperste inden for nordisk havetradition.

- Cph Garden er en haveudstilling, der handler om alt det, der har med haveliv at gøre. Det er ikke endnu en livsstilsudstilling, men en udstilling, hvor vi sætter fokus på det, vi er bedst til: At dyrke vores haveglæde og -passion, siger Bente Enert, presse- og kommunikationschef i Haveselskabet.

Flere interesserer sig for haven

Det nye haveår er skudt i gang, og flere tendenser har allerede sat deres præg på sæsonen.

- Bæredygtighed og klimabevidsthed fylder mere og mere hos haveejerne. Med sidste års sommertørke i frisk erindring og en knastør april kan vi se, at det virkelig sætter gang i tankerne. Mange gør sig overvejelser om, hvordan de kan og bør indrette haven fremadrettet, og flere bliver opmærksomme på, hvordan de eksempelvis kan styrke biodiversiteten i deres egen have, fortæller Louise Møller, der som havefaglig rådgiver i Haveselskabet er i løbende kontakt med Haveselskabets medlemmer, når de søger råd og vejledning om haven.

Haveselskabet har for nyligt lavet en undersøgelse af haveejernes forbrugsvaner, og af 2.158 adspurgte svarer 72 procent, at de oplever, at flere bliver interesseret i at gå i haven. Den stigende interesse for haven afspejles i andre tendenser, som præger havelivet i disse år, fortæller Louise Møller.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi ved, at havearbejde er sundt for os, både mentalt og fysisk. Derfor ser vi også, at der er stor interesse for at bruge haven til at koble fra i en hektisk hverdag, og en nysgerrighed efter nye måder vi kan bruge haven og indrette os i den på, siger hun.

Helt ind i haverne

De mange trends præger programmet for Cph Garden. Særligt i showhave-dysten, hvor markante haveprofiler hver især designer en have, der skal inspirere publikum til netop at tænke i nye baner - både når det gælder valg af planter, design og brug af haven.

Som noget nyt kan publikum i år komme helt ind i de enkelte showhaver og opleve dem med alle sanser og lade sig inspirere af både syn, dufte og følelser.

Markante navne til Danmark

Cph Garden løb første gang af stablen i Valbyparken i 2017 og viste, at Danmark sagtens kan være med på internationalt niveau, når det handler om havedesign. Herhjemme har vi ikke haft tradition for showhaver, som man har i eksempelvis England, men de godt 19.000 besøgende tog godt imod ideen.

Det danske haveshow tiltrækker markante og prominente navne fra både nær og fjern. Fra New York kommer havefaglig direktør Andi Pettis, der gennem en årrække har stået i spidsen for den ikoniske High Line-park, som i dag er en af byens mest populære attraktioner. Fra England kommer den berømte blomsterfotograf Clive Nichols og fra vores egne breddegrader lægger blandt andre Tivolis chefgartner Tom Knudsen vejen forbi, ligesom det omfangsrige program også byder på en lang række navne fra både have- og designverdenen - blandt andre Claus Dalby, Felix Smith, Dorthe Kvist, Camilla Plum og Bente Scavenius.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lørdag er rosens dag

I år dedikeres hele lørdagens program til roser - her kommer blandt andre verdens eneste kvindelige rosenforædler Rosa Eskelund og Rosenselskabets Peter Ørum Scherg, der har en samling på 400 forskellige historiske roser i sin have.

Der er med andre grund til at glæde sig - uanset om man finder sin haveglæde i blomstrende stauder eller klimavenlige regnvandsløsninger, og uanset om de grønne fingre fornøjer sig i kompakte byhaver eller i store villahaver.