Abonnementsartikel

Ligesom med mennesker findes der blandt vores mange hesteracer forskellige temperamenter. Lige fra den følsomme og nervøse hest til den bundsolide og samarbejdsvillige hest. Afhængigt af hvilken type man selv er - og hvilken oplevelse, man ønsker med sin hest - så er der en race til enhver.

Men er man på udkig efter en hest med et roligt temperament, der både kan liste af sted med et barn på ryggen, eller drøne udover stepperne med en hestevant voksen rytter, så er det måske den islandske hest, man skal kaste sin kærlighed på.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der i hvert tilfælde, hvad Dorte Mehr og John Flint, Østrup Turridning på Sydfyn har gjort. Parret har haft islænderheste i 24 år, og de seneste cirka 17 år har deres islænderheste fragtet børn og voksne rundt i fantastiske omgivelser i De Fynske Alper.

- En islandsk hest er en meget anderledes hest. Det er en meget nøjsom race, og det er en race, der er god til at færdes i naturen og i barsk terræn. Det er en race, der besidder fire eller fem - de fleste har fem - gangarter, hvoraf én af dem er gangarten tølt, hvor du sidder meget behageligt, fortæller Dorte Mehr, Østrup Turridning.

- Det er en hest, der er yderst velegnet til, at det skal være godt for rytteren. Det vil sige, at rytteren sidder godt, når man færdes i naturen - også i svært terræn, siger hun.

Alle kan være med

Ægteparret Dorte Mehr og John Flint arrangerer både korte og længere tures til hesteryg, og deres besøgende er både børn og voksne. Og uanset, om man har prøvet at sidde på en hest eller ej, så kan man sagtens være med på islænderryg.

- Vi har mange begyndere. Rekorden er en mand på 80, som aldrig havde siddet på en hest før. Og det har vi heste, der kan klare. De mærker efter, hvem de har på ryggen, og så indstiller de sig efter det. De er så samarbejdsvillige, det ligger i deres natur, siger Dorte Mehr og understreger, at det ikke betyder, at der ikke kan være knald på ridningen, hvis man er til den slags.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Islændere har både vilje og lyst til at drøne af sted, siger hun og bliver suppleret af John Flint.

- De, som kommer og rider her oplever, at der er masser af energi i hestene. Specielt, når det handler om én af perlerne i vores ture, hvor vi rider ned omkring Arreskovsøen. Her kommer vi til en stor mark, hvor der er masser af plads. Der rider vi i fuld galop i en gruppe på op til 12 ryttere. Det er en oplevelse, hvor folk virkelig får noget adrenalin i gang, siger han om turen, som parret også kalder "Hulter til bulter ridning".

- Det er en helt speciel oplevelse med islandske heste. At man kan gøre dét, og alligevel have sikkerheden på plads, det er specielt for islandske heste, siger John Flint, som dog slår fast, at det er vigtigt, at de får den rette træning og har mulighed for at få deres naturlige behov for at være i en flok tilfredsstillet.

Islænderheste i 20 år

Det islænderglade ægtepar har 20 heste gående i løsdrift på gården, der ligger i et af Fyns smukkeste områder. Det vil sige, at turene både kan gå gennem skovområder og åbne marker. Og så er der ikke mindst en helt speciel tur, som glæder især børn, der deltager i en af de ridelejre i sommerferien eller efterårsferien, som Dorte Mehr og John Flint arrangerer. Her får børnene nemlig mulighed for at "svømme" med hestene i Det Sydfynske Øhav.